Connect jouw CMMS met elk systeem met de Interfaces van McMain
Met de kracht van technologie van vandaag de dag, hoeft het uitbreiden van jouw systeem niet meer zo moeilijk te zijn. Met de gratis Open API van McMain maak je eenvoudig verbinding voor het delen van gegevens.
Waarom integreren met de McMain Open API?
Maakt je leven makkelijker
Een van de grootste valkuilen van de digitale wereld: het dubbel in moeten voeren van gegevens in verschillende systemen. Niet alleen is dit nadelig voor je effectiviteit, het is ook een doorn in het oog van de eindgebruiker. Automatisering zou ons werk makkelijker moeten maken toch?
Hierom denken en bouwen we graag samen met jullie aan een koppeling tussen McMain en een ander systeem. Of het nu gaat om een koppeling met je ERP-systeem, je HRM-systeem, je OEE-systeem of je SCADA-systeem, wij koppelen alles aan elkaar. Dit alles om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van je onderhoud en het gebruikersgemak te verhogen.
Sinds de komst van de McMain Open API hebben we al vele tevreden klanten mogen helpen bij het koppelen van hun McMain systeem aan een ander stuk software. De API zorgt ervoor dat we op basis van een functioneel ontwerp al snel stappen kunnen zetten naar een werkende interface, welke live data stuurt tussen de systemen.
Wat voor soort interfaces zijn er?
Interface met een ERP systeem
Het ERP systeem (Enterprise Resource Planning) wordt meestal gezien als het digitale hart binnen de organisatie. Binnen een ERP systeem worden onder andere alle administratieve, financiële, commerciële en logistieke processen ondergebracht. McMain heeft al meerdere tevreden klanten met een interface gericht op het ERP systeem. Denk hierbij aan inkooporders, factuurregistraties en matriaal ontvangsten welke over en weer worden gestuurd.
Interface met een HRM systeem
Het Human Resource Management systeem is toch wel een van de belangrijkste systemen binnen je organisatie. Het zorgt er namelijk onder andere voor dat jij je salaris uitbetaald krijgt. Binnen McMain is het mogelijk om je uren te registreren, welke vervolgens middels een interface doorgeboekt kunnen worden naar je HRM systeem. Zo hoef je niet twee maal je uren te registreren.
Interface met een OEE systeem
Ben jij onderdeel een maak- of productie bedrijf? Dan hebben jullie vast te maken met een OEE systeem. Het Overall Equipment Effectiveness systeem meet namelijk de effectiviteit van je productielijnen. Denk hierbij aan het verschil aan in- en output van je lijn, de beschikbaarheid omtrent het produceren en de algehele prestatie. Ofwel, hoeveel procent van mijn productiecapaciteit gebruik ik eigenlijk? Dusdanige systemen worden regelmatig gevuld met sensordata. Deze data kunnen natuurlijk ook erg goed gebruikt worden binnen McMain. Want, als er niet geproduceerd wordt wanneer dat wel zou moeten, dan is er dus sprake van een verstoring van het process. Middels een interface krijg je in McMain direct een melding binnen, wanneer een verstoring als deze voorkomt.
Interface met een SCADA systeem
Supervisory Control And Data Acquisition. Een hele mond vol. Hoewel een SCADA systeem erg veel overeenkomt met een OEE systeem, heeft het toch wel iets meer functies dan alleen het inzichtelijk maken van je productiviteit. Een SCADA systeem kan namelijk verantwoordelijk zijn voor het aansturen van je hele fabriek. Dit gebeurd door middel van PLC’s welke zowel aangestuurd als uitgelezen kunnen worden middels je SCADA systeem. Net als een OEE systeem kan een SCADA systeem je echter ook voorzien van informatie omtrent verstoringen van je productieproces. Ook hier kan een interface dus een oplossing bieden om deze data ook direct in McMain inzichtelijk te krijgen.
Interface met een BI systeem
Wil jij real-time data bijhouden in een algemeen dashboard? Specifiek sturen op vooraf opgestelde KPI’s? Dan heb je vast wel eens gehoord van een Business Intelligence systeem. Deze systemen staan vooraan als het aankomt op het visualiseren van je data. Wij hebben voor vele klanten al koppelingen gemaakt tussen McMain en hun BI systeem, zoals PowerBI, om op deze manier nog meer grip en inzicht te krijgen in de workload.
Hoe begin je aan een interface?
Om een goed beeld te krijgen van hoe dit proces verloopt, deelt Consultant Richard zijn ervaring:
Hoewel het woord ‘interface’ bij menigeen hoofdpijn bezorgd, is dat vandaag de dag zeker niet meer nodig. Met de hedendaagse technologie is het lang niet meer zo ingewikkeld. Geen zorgen meer over maandenlange implementaties, nachtelijke verwerkingen of verlopen wachtwoorden. Voor het goed opzetten van een interface volgen wij de volgende 5 stappen.
Stap 1
Inventarisatiegesprek
De eerste stap is het aangaan van een gesprek met de klant, een zogenoemd inventarisatiegesprek. Tijdens dit gesprek gaan we zoeken naar antwoorden op de wat, waarom, wie vragen. Ofwel, we moeten weten welke data er over en weer gestuurd moet worden, wat hier de reden voor is en met welke andere partij dit moet gebeuren.
Stap 2
Ontwerp
Wanneer we dit scherp hebben gaan we aan de slag met een functioneel ontwerp. Binnen dit ontwerp schrijven de interface uit en brengen we ook alle randinformatie in kaart. Dit ontwerp spreken we samen door. Na goedkeuring hiervan gaan we aan de slag met een technisch ontwerp. Dit wordt de blauwdruk voor de uiteindelijke interface. Hierin specificeren we bijvoorbeeld de interface methode. Indien de interface samen met een andere partij opgezet moet worden, zullen deze hier ook bij betrokken worden.
Stap 3
Testen
Met zowel het functioneel als het technisch ontwerp op zak is het tijd om te gaan bouwen. Vanaf hier gaat het snel. We beginnen een periode van ontwikkelen en leveren een eerste versie op. Tijd voor de (hoofd)gebruikers om te testen!
Stap 4
Acceptatie
Na de testfase gaan we door naar de uiteindelijke oplevering. Eventuele feedback uit de testfase kan nog verwerkt worden. De belangrijkste stap is dus duidelijke antwoorden krijgen op de bovengenoemde vragen tijdens het inventarisatiegesprek. Hierna kan het snel gaan en is het mogelijk om binnen een maand een werkende interface te hebben draaien.
Stap 5
Productie
De laatste stap in het proces: het in productie zetten van de interface. Vergeet niet de eindgebruikers mee te nemen in wat er voor hun zal veranderen. Uiteindelijk zal het werk voor hun gemakkelijker worden.
Klantervaring
Een digitale werkbon is vele malen beter af te handelen. Zo krijgen we meer inzicht in handelingen op de werkbonnen, gefactureerde en geoffreerde zaken, maar ook gewonnen en verloren offertes. Dit hoeven we allemaal niet meer handmatig te doen en op te zoeken. We kunnen dus steeds meer uit de software halen. Dit doen we bijvoorbeeld in combinatie met Exact, daar zijn we mee gekoppeld.
“We hebben de offshore servers, onshore servers en de centrale McMain database. Daarin vindt de inkoop plaats. Deze centrale database is gekoppeld aan Navision, het financiële pakket van Microsoft. Dat is een hele constructie die destijds erg belangrijk was bij de keuze voor McMain. Tegenwoordig communiceert de onshore database elk uur met de offshore server. Vroeger ging dit via een USB stick en voegden we alles samen via de mail.”
"Dankzij McMain hebben wij 10% minder stilstand en 25% tijdsbesparing bij storingen"
“McMain geeft ons structuur en overzicht. Dat zorg voor een efficiency-winst”
Stel Richard je interface vragen!
Onze specialist Richard van de Linde Helpt jullie graag met al jullie interface vraagstukken.