Gemeente Hardinxveld-Giessendam

“McMain geeft ons structuur en overzicht. Dat zorg voor een efficiency-winst”

Het is weer tijd voor een dosis klantsucces. Deze keer spraken we met Jaap van Houwelingen, bedrijfsleider van de buitendienst binnen de Gemeente Hardinxveld-Giessendam. Hij vertelt ons over zijn ervaringen met de asset management software van McMain en wat de software hen heeft opgeleverd. 

Binnen de Gemeente Hardinxveld-Giessendam werden werkopdrachten voorheen vanuit een onderhoudsplan op papier opgeschreven. Later werd er met een eigen access database gewerkt. Daar liepen ze tegen beperkingen aan. Jaap en zijn team misten de flexibiliteit. Daarom zijn ze op zoek gegaan naar een ander programma. De asset management software van McMain kwam voor hen het beste uit de test. Jaap vertelt over de reden om met onderhoudssoftware te starten, de koppeling met hun andere programma’s, de voordelen van McMain en zijn toekomstplannen. 

Waarom onderhoudsbeheersysteem

“Het is belangrijk om te weten wat je aan het materieel en objecten moet onderhouden en wat de onderhoudsafspraken zijn. Een onderhoudsbeheersysteem helpt ons om dit vast te leggen zodat we onze afspraken altijd na kunnen komen. We gebruiken McMain voor de operationele bedrijfsvoering en bedrijfsadministratie. Dat gaat verder dan alleen het plannen van onderhoudswerk en het afhandelen van meldingen. We gebruiken McMain bijvoorbeeld ook als instrument waarmee we ons verantwoorden naar interne opdrachtgevers, het gevaarlijke stoffenregister werkuren en verlofregistratie en de registratie van noodzakelijke certificaten. Bijna alles gaat via McMain.”

“Het meest maken we gebruik van de werkopdrachten-module. Dat is de basis voor onze monteurs. Dankzij de koppeling met de Digitale Monteur beschikken onze medewerkers onderweg over alle noodzakelijke uitvoeringsgegevens. Dat geeft veel positieve reacties.”

“Voor gemeenten is het belangrijk om meldingen te registreren en de melder op de hoogte te houden. De koppeling tussen McMain en Fixi is daarom heel fijn. We kunnen nu alles afhandelen in één systeem”

Koppelen met andere software

“De software verwerkt ook onze meldingen en bewaakt de afhandeling daarvan richting de melder. Dat is een noodzakelijk onderdeel binnen gemeenten; we moeten meldingen van inwoners registreren en de inwoners op de hoogte houden van de voortgang. Daarom zijn we heel blij dat we Fixi aan McMain konden koppelen. Fixi is de app waarin inwoners meldingen kunnen aanmaken die de gemeente moet afhandelen.”

“Dankzij de koppeling komen de meldingen uit Fixi ook binnen in McMain. De meldingen worden vergrendeld zodat er niet in twee systemen tegelijk gewerkt kan worden. Dat levert ons veel voordelen op omdat alle werkopdrachten voor onze medewerkers in één systeem zitten. Dankzij de Digitale Monteur is alle informatie op locatie beschikbaar en af te handelen. Ze kunnen foto’s en locatiegegevens bekijken op hun tablet. Als we extra informatie toevoegen, bijvoorbeeld een herstelmelding of een foto van de oplossing, gaat deze gelijk naar de melder. Zo staan we direct in contact met onze melders en weten zij ook waar ze aan toe zijn.”

“Om te kunnen werken in zelforganiserende wijkonderhoudsteams, is optimalie informatie-uitwisseling cruciaal. McMain brengt ons daarin structuur en een integraal overzicht.”

De kracht van McMain

“Voor ons is het heel belangrijk dat het programma past bij onze werkwijze. Veel systemen zijn vrij dwingend, dat was bij McMain niet zo. Het contact met McMain is goed, ze zijn flexibel en denken met ons mee. Onze consultant snapt onze werkwijze en vertaalt dit naar een efficiënte oplossing. Dat is fijn. In het begin zijn we ook goed geholpen om McMain helemaal in te richten naar onze wensen. Daar hebben we geen omkijken naar. De trainingen hebben we nooit nodig gehad. Dat is het voordeel van een systeem dat goed aansluit bij de praktijk.”

“McMain brengt ons structuur en een integraal overzicht. Vroeger hadden we minder inzicht in waar iedereen buiten mee bezig was. Nu weten we op voorhand al wat ons te wachten staat. Er is dankzij McMain absoluut een efficiencywinst behaald. We deden het werk natuurlijk al, maar nu gaat dat veel gestructureerder. We zouden McMain dus zonder meer aanbevelen aan andere organisaties.” 

Onderhoud in de toekomst

“In de toekomst wil de Gemeente Hardinxveld-Giessendam graag toe naar een papierloze Technische Dienst. Dat wil zeggen: alles gaat digitaal. Van incident tot gereedmelding. Daarnaast willen we het vastleggen van werkprocedures uitbreiden. Nu zetten we dat vooral in tijdens het werken in besloten ruimten en voor NEN3140-zaken. Bijvoorbeeld voor de inspectie van speeltoestellen, BRL pompcontroles en het vogelgriep protocol. Dat gaat heel makkelijk dankzij de inspectielijsten. In de toekomst willen we de werkvergunningen module nog meer inzetten. Bijvoorbeeld tijdens het werken op hoogte en aan elektrische installaties. Het is fijn dat alles rondom een werkvergunning in één systeem staat. Je hoeft de nodige informatie dan niet op meerdere plekken op te halen. We gebruiken het al steeds meer, want we vinden het heel belangrijk om steeds meer vast te leggen en registreren.“

Net als de gemeente Hardinxveld-Giessendam voordelen van McMain Online ervaren?
We zijn blij dat te horen. Als je liever eerst wat meer informatie wilt, kun je ons altijd bellen of mailen. We zijn bereikbaar op 0341 750 500 of via sales@mcmain.nl. Je kunt bij ons terecht met je vragen of voor een gratis (online) demonstratie. 

En wist je dat je onze software 30 dagen lang helemaal gratis kunt uitproberen? Als dat je wat lijkt, kan je je hieronder aanmelden voor onze gratis trial.