Asset Management Software voor Lankhorst Engineered Products

“Door het preventief onderhoud dat wij bijhouden in McMain, hebben wij 10% minder stilstand en 25% tijdsbesparing bij storingen”

Lankhorst Engineered Products bestaat al sinds 1803 en is van origine een familiebedrijf uit Sneek. Het bedrijf produceert hoogwaardige kunststof producten zoals onder andere palen, planken, spoorbielzen en beschermingsproducten voor de offshore.

“Al ruim 200 jaar ontwikkelen we onze producten zelf. Dit doen we voornamelijk aan de hand van klantvragen. In 2002 zijn we een fusie aangegaan met een Portugees bedrijf. Daarna is Engineered Products ontstaan. Een aantal jaar geleden zijn we overgenomen door het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf WireCo.” Marcel Schaap is sinds 2000 werkzaam bij Lankhorst als medewerker onderhoudssysteem en TD en vertelt over zijn ervaring met McMain.

Stuklijst goed waarborgen dankzij de koppeling met Infor

Marcel vertelt dat zij ruim 20 jaar geleden zijn gestart met Istod Lite, de voorganger van McMain. Hij zelf heeft inmiddels al weer heel wat jaren ervaring met de asset management software. “In McMain staat onze boomstructuur met installaties. Daarnaast gebruiken we Infor voor het beheren en bestellen van onze artikelen. De artikelgegevens worden elke nacht geactualiseerd en teruggeschoten naar McMain. Hierdoor kunnen wij de stuklijsten goed waarborgen. We zijn erg blij met de koppeling tussen Infor en McMain.”

”Daarnaast gebruiken we McMain voor het preventief onderhoud. Alle planningen lopen via McMain. De monteurs zien daardoor in een oogopslag welke werkzaamheden ze wanneer moeten doen. In de toekomst willen we McMain ook inzetten voor audits en onze afdeling QA, maar zover zijn we nog niet. Eerst willen we dat alle machines in McMain komen. We onderhouden zo’n 25 machines en elke machine is anders. Dit maakt het geheel erg complex.”

25% tijdsbesparing bij storingen

“We werken al heel wat jaren met McMain en dat levert ons veel voordeel op. Zo besparen we dankzij McMain zo’n 20-25% aan tijd bij de storingen. En dan ga ik voor de zekerheid wat aan de lage kant zitten, want ik ken de getallen niet helemaal exact. En tijd is geld natuurlijk. Daarnaast houden we ons preventief onderhoud bij in McMain, waar we dit in het verleden in Excel deden. Dit leidt tot meer productie en tot zeker 10% minder stilstand.”

McMain is voor ons de kennisbank waar alle informatie terug te vinden is

“McMain geeft veel overzicht en borgt dat de kennis en informatie op een centrale plek wordt opgeslagen. In het verleden waren we afhankelijk van de kennis in het hoofd van collega’s. Nu stoppen we deze kennis in een systeem. Ideaal wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe monteur start, die nog geen kennis van de machines heeft. Hij vindt alle benodigde informatie in McMain.”

“​​Ik vind het heel prettig werken met McMain. Zodra je weet hoe het werkt, kun je er makkelijk mee werken en helpt het enorm in je dagelijkse werkzaamheden”

Met 15 man TD is goede communicatie vereist

“We werken met 15 mensen binnen de TD, dus goede communicatie is erg belangrijk. Al helemaal omdat we ook nog eens met storingsdiensten werken. We werken dus nooit met het hele team tegelijk op een plek. Hierdoor is het ontzettend belangrijk dat we goed communiceren. McMain faciliteert hier perfect in.” 

“We zijn nog niet helemaal zo ver dat de monteur die de storingsdienst draait ook zijn rapport in McMain verwerkt, maar hij noteert wel wat er vervangen is. De stuklijst is hiervoor ook heel belangrijk. Hierdoor kunnen we traceren wat er gebruikt is, bij welke klus en machine. Zodra een monteur naar de goede tak in de boomstructuur gaat, ziet hij welk onderdeel vervangen moet worden, en waar hij dit artikel vindt in het magazijn. Hierdoor besparen we een hoop frustratie bij de monteur en ook een hoop tijd.”

McMain is flexibel, zowel het systeem als de service

“Over de ondersteuning vanuit McMain ben ik zeer te spreken. Rowan (red. Rowan ter Steege – Business Consultant) heeft ons goed geholpen met het opstellen van de boomstructuur. Hier profiteren we nog steeds elke dag van. Daarnaast is het zo dat wanneer zaken niet helemaal duidelijk zijn, of wij een vraag hebben, Rowan niet alleen antwoord geeft, maar ook goed met ons meedenkt. Wat we ook heel fijn vinden, is dat we McMain kunnen personaliseren. Als we een scherm willen aanpassen, kan dat. Op deze manier wordt het proces helemaal op onze wensen en organisatie afgestemd. Zowel de medewerkers als het systeem zelf zijn dus super flexibel.”

Lankhorst en McMain in de toekomst

Marcel vertelt dat hij graag meer wil doen op het gebied van storingsregistratie. “Bij een storing wil ik dat dit direct in McMain wordt vermeld, zodat dit opgepakt kan worden. Natuurlijk is dit nog toekomstmuziek, maar hier verwachten we wel veel voordelen mee te behalen. Ook omdat we daarmee uitgebreide rapportages kunnen maken, en inzicht krijgen in de pijnpunten van een machine. Hoe meer data we verzamelen, hoe beter we daar op kunnen sturen. Zodra we alle machines in de boomstructuur hebben opgenomen, nemen we de volgende stap. Dat is het werken met de Digitale Monteur.”

Zelf aan de slag?

Voor iedereen die ook aan de slag wil met McMain asset management software heeft Marcel nog een goede tip: ​​”Verdiep je eerst in de mogelijkheden van het systeem voor je aan de slag gaat en overweeg een training te volgen bij McMain. Hier leg je een goede basis. Daarnaast is mijn advies: zorg voor een goede boomstructuur. Dit is het kloppend hart van jouw fabriek!”

Probeer gratis de trialversie van McMain Online uit! Kom je er niet uit of heb je andere vragen? Wij staan je uiteraard graag te woord. Neem vrijblijvend contact op via sales@mcmain.nl of 0341 – 750 500.