Lees hier de tips over het bijsturen van jouw preventief onderhoud

Dat gedegen preventief onderhoud aan machines ontzettend belangrijk is, is niet nieuw. Preventief onderhoud zorgt er immers voor dat de kans op storing en stilstand in de productie verkleind wordt. Maar kun je ook teveel preventief onderhoud aan machines uitvoeren? Zeker weten. Wij leggen je uit hoe je efficiënt aan het werk kunt met preventief onderhoud.

Preventief onderhoudsmodel als blauwdruk

Veel bedrijven starten ijverig met preventief onderhoudsmodellen, maar sturen deze niet meer bij. Een gemiste kans. Het preventief onderhoudsmodel is namelijk een blauwdruk van een werkopdracht die nog gepersonaliseerd dient te worden. De blauwdruk wordt eenmalig aangemaakt en zet vervolgens zelf de werkopdracht klaar. Zo kan de blauwdruk aangeven dat jouw verpakkingsmachine elke dinsdag gesmeerd dient te worden of dat je elke ochtend voor het opstarten van de lijn even wat cruciale punten aan de lijn moet controleren. Maar wat als de machine maar een paar keer per maand gebruikt wordt, of als de impact van een storing niet zo groot is? Is wekelijks preventief onderhoud dan wel verstandig?

Monitoren & bijsturen is essentieel

Teveel preventief onderhoud kan ook averechts werken. Een veel gemaakte fout is dat er jarenlang onderhoud plaatsvindt, maar er niet wordt nagedacht over de eventuele consequenties van dit onderhoud. Een machine kan kapot gaan en een storing veroorzaken, doordat deze te vaak opengeschroefd wordt. Het monitoren en bijsturen van jouw preventief onderhoudsplan is daarom ontzettend belangrijk. Dit komt niet alleen de objecten ten goede maar zal ook leiden tot tijdsbesparing en kostenreductie.

“Een machine kan kapot gaan en een storing veroorzaken, doordat deze te vaak opengeschroefd wordt”

Wat is FMECA en wat doet het?

FMECA -afkorting voor Failure Mode Effect & Criticality Analysis- maakt onderdeel uit van het opzetten van een onderhoudsplan. Bij deze methode wordt aangegeven wat de functies van een machine zijn, wat de mogelijke storingsoorzaken en -risico’s zijn (Failure Mode), en wat de consequenties van deze storingen zijn (Effect).  

Voorbeeld: lopende band
🟢 Functie: Het transporteren van goederen van A naar B.
🔵 Failure mode: Defecte lagers door slijtage.
🟡 Effect: Indien de lagers niet op tijd vervangen worden, kunnen de rollers niet meer lopen. Dit kan leiden tot een storing, waardoor het hele productieproces stopgezet wordt. De impact van het falen van de lopende band is dus groot. 

Ondanks dat de impact bij het falen van de lopende band groot is, is het niet nodig de lagers elke week te controleren. De levensduur van lagers wordt in eerste instantie aangegeven door de fabrikant als zijnde 3 jaar. Natuurlijk is dit wel sterk afhankelijk van omgevingsvariabelen. Heeft de lijn namelijk te maken met veel trillingen, dan heeft de lager logischerwijs een kortere levensduur.

“Ook de voorraad van producten is van invloed om de impact bij een storing te bepalen. Wanneer bijvoorbeeld een bepaalde sensor moeilijk te verkrijgen is, of een lange levertijd heeft, wil je koste wat het kost voorkomen dat jouw productie stil komt te liggen omdat de sensor niet voorradig is. In dit geval zal je het onderdeel dus nauwlettender monitoren, zodat hier op geanticipeerd kan worden wanneer de werking ervan terug loopt.”

Rowan ter Steege – Business Consultant

Hoe nu verder? Het onderhoudsplan

Met al deze informatie tezamen, kunnen we een onderhoudsplan voor de lijn opstellen. We hebben de volgende informatie:

  • Als de lagers defect raken, staat mijn hele productie stil
  • Levensduur lagers onder ideale omstandigheden is 3 jaar
  • Levertijd bij leverancier is 5 werkdagen
  • Lagers zijn zelf ook voorradig
  • Het vervangen van de lagers neemt 15 minuten in beslag

In dit voorbeeld is het dus niet nodig om regelmatig de lagers te controleren. Dit heeft te maken met het feit dat de lagers voorradig zijn en de tijd die nodig is om de lager te vervangen minimaal is.

Een halfjaarlijkse check is hier dus afdoende. Let er bij het trekken van dusdanige conclusies wel op dat je alle facetten van de machine meegenomen hebt. In dit voorbeeld is het ook wel heel belangrijk om te weten of het open of afgedichte lagers zijn. Dit heeft namelijk weer invloed op de smeerronde, waarin je de check dan meteen uit kan voeren.

Je ziet dus, om een FMECA goed uit te kunnen voeren is er kennis nodig. Kennis van de machine, zowel inwendig als uitwendig. Tip! Sluit de mensen aan die dagelijks met de machine werken, zoals de operator. Hierdoor kan je alle informatie meenemen in jouw plan en worden de risico’s beperkt.

Aan de slag met preventief onderhoud?

Wil jij ook een preventief onderhoudsplan opzetten voor je machines? Met de onderhoudssoftware van McMain richt je deze gemakkelijk in. Op het moment dat het weer tijd is voor onderhoud aan een machine, wordt er automatisch een werkopdracht aangemaakt.

Je kunt McMain Online nu 30 dagen gratis proberen. Zo kom je erachter of het werken met onderhoudssoftware bij jou en je organisatie past. Als je vragen hebt kun je altijd contact met ons opnemen via sales@mcmain.nl of via +31(0)341-750500.