Van ad hoc reparaties naar preventief onderhoud

Overgaan op preventief onderhoud is een veel voorkomende doelstelling van de Technische Dienst wanneer zij starten met een CMMS. De werkzaamheden vinden vaak ad hoc plaats en de monteurs zijn vooral bezig met brandjes blussen. Maar is preventief werken echt beter dan correctief werken of gaat het om balans tussen beide methodes?

Waarom wil de TD eigenlijk af van al dat brandjes blussen? De belangrijkste reden is dat monteurs dan alleen maar reactief aan het werk zijn en geen tijd overhouden voor geplande werkzaamheden. De staat van de machine bepaalt in dat geval of de monteur aan de slag gaat met onderhoud uitvoeren. Werkt de machine nog? Dan wordt er geen onderhoud uitgevoerd, want er zijn altijd zaken die meer prioriteit hebben.

Wat is preventief onderhoud precies?

Preventief onderhoud is onderhoud dat proactief wordt uitgevoerd aan machines en installaties. Het doel is om ongeplande stilstand te voorkomen door het periodiek inspecteren van de staat van de machine. Met Asset Management Software is het mogelijk om voor elke machine een preventief onderhoudsmodel aan te maken. Dit onderhoudsmodel geldt als blauwdruk voor een werkopdracht. De software maakt automatisch een nieuwe werkopdracht aan op het juiste moment. Vaak wordt preventief onderhoud ingericht op basis van een vast tijdsinterval, bijvoorbeeld elke drie maanden. Als het weer tijd is voor een inspectieronden, maakt de software automatisch een nieuwe werkopdracht aan.

De voordelen van preventief onderhoud

Doordat werkopdrachten automatisch in de planning van de TD verschijnen, hoeft niemand er meer over na te denken. Het risico dat een inspectieronde vergeten wordt, is hiermee ook verdwenen. Daarnaast creëert preventief onderhoud rust. Monteurs zien namelijk al van tevoren welke taken ze wanneer uit kunnen voeren, in plaats van dat ze continu reactief werken. Ook weet je welke materialen je nodig hebt voor het uitvoeren van de werkopdrachten, zodat je deze op tijd in kunt kopen als ze niet meer op voorraad zijn.

Wij hebben 72 transportbanden waar we preventief onderhoud op toepassen. We zien nu al dat het aantal storingen is gehalveerd in vergelijking met vorig jaar.”

– Geo de Bruin, Hoofd Technische Dienst bij Calduran

Doelen aan je strategie koppelen

Om preventief onderhoud in te zetten, is het van belang dat je de huidige staat van de machines kent. Dit is het nulpunt waarop je het geplande onderhoud baseert. Er is niemand die de installaties beter kent dan de monteurs. Zet daarom zoveel mogelijk kennis in bij het maken van onderhoudsmodellen. Daarnaast is het slim om een doel te koppelen aan deze strategie. De vraag die je kunt stellen om dit doel te bepalen, kan bijvoorbeeld zijn: “wat moet preventief onderhoud opleveren?

Een aantal voorbeelden van doelstellingen:

  • … % minder ongeplande stilstanden
  • Verbeterde levensduur van de machines 
  • Overzicht creëren
  • Verhoogde veiligheid rondom de machines
  • Auditproof werken
  • Minder onderbrekingen van productieprocessen
  • Lagere (onderhouds)kosten
  • Rust en orde op de werkvloer

Dekt preventief onderhoud alles?

Ongeplande stilstand is nooit helemaal te vermijden, ook niet met preventief onderhoud. Wel is het zo dat assets langer meegaan en dat ze minder vaak uitvallen als je met geplande onderhoudsstops werkt. De Technische Dienst van onze klant Calduran heeft een trend ontdekt in het aantal storingen aan hun transportbanden. Sinds ze daar werken met preventief onderhoud, zijn deze namelijk gehalveerd.

Door alles in Asset Management Software te registreren, verzamel je belangrijke gegevens waarmee je beslissingen kunt nemen. Bijvoorbeeld over het vervangen van een machine of het uitvoeren van groot onderhoud.

Preventief onderhoud kan je dus helpen om ongeplande stilstand aan je assets te verminderen. Toch is het niet verkeerd om ook gedeeltelijk correctief te blijven werken. Bijvoorbeeld als het gaat om machines of onderdelen die geen cruciale rol spelen in een productieproces.

Probeer Asset Management Software zelf

Ben je benieuwd naar hoe Asset Management Software jou kan helpen bij het inrichten van preventief onderhoud? je kunt McMain Online nu 30 dagen gratis proberen. Als je vragen hebt over de software, of over preventief onderhoud, kun je altijd contact met ons opnemen via sales@mcmain.nl of +31(0)341-750500.