De Ruwbouw Groep

“De storingen in onze transportbanden zijn gehalveerd dankzij preventief onderhoud met McMain”

Bij Calduran fabriceren ze kalkzandsteen. Dat doen ze al 35 jaar vanuit hun fabriek op het industrieterrein van Harderwijk; waar ze één van de eerste bedrijven waren. Het product kalkzandsteen wordt gemaakt van kalk, zand en water. Bij Calduran maken ze gebruik van de software van McMain. We spraken Geo de Bruin over zijn ervaringen met onze onderhoudssoftware en hun overstap naar McMain Online.

Zoals hierboven beschreven, verwerken ze bij Calduran kalk, zand en water tot kalkzandsteen. Een populair, maar ook duurzaam product dat brandvertragend en isolerend werkt. Bij de productie wordt zand uit het naastgelegen Veluwemeer gehaald. Door middel van een zuiger wordt het zand opgezogen, dat gaat naar een wasinstallatie op het water. Daar wordt het gezeefd en gefilterd. Het fijne zand, grof zand en grind blijven over en worden gebruikt als grondstof. 

Waarom onderhoudssoftware

Geo is twee jaar geleden begonnen bij Calduran. Voor McMain maakten zij gebruik van Excel en Planexpert; waar zij weinig mee werkten. Daar wilde Geo verandering in brengen. “Ik heb in eerdere functies ook al veel winst behaald met onderhoudssoftware. Het geeft een stukje bewaking van continuïteit, zorgt voor kwaliteitsverbetering en een behoorlijke verbetering in levertijd naar klanten. McMain maakt het namelijk mogelijk om analyses te draaien om verbeteringen aan te brengen waar nodig en zo uiteindelijk preventief onderhoud op te zetten. Zo werk je van onverwachte stilstanden naar meer gepland onderhoud. Ik zeg altijd: ‘een timmerman heeft bij zijn werkzaamheden een hamer nodig. Zo heeft elk beroep zijn middelen nodig om goed werk te leveren. Voor ons is dat middel onderhoudssoftware.’ Dankzij de software bouw je waardevolle historie op en deze gegevens uit McMain kun je gebruiken als bewijslast wanneer het tijd is om te beslissen of een installatie wordt vervangen of levensverlengend onderhouden.

“Ik zeg altijd: ‘een timmerman heeft bij zijn werkzaamheden een hamer nodig. Zo heeft elk beroep zijn middelen nodig om goed werk te leveren. Voor ons is dat middel onderhoudssoftware.’

“De monteurs werken met een tablet”

“Voor ons is het belangrijk dat software simpel, overzichtelijk en goed te begrijpen is voor monteurs en werkvoorbereiders. Daarnaast worden we bij vragen snel geholpen. McMain is zo ingericht dat wij er goed mee kunnen werken. Zeker de mobiele versies die wij gebruiken vind ik belangrijk voor de monteurs. Zo maken we bijvoorbeeld gebruik van de Digitale Monteur op de werkvloer. De monteurs krijgen hun werkorders binnen op hun telefoon of iPad. In deze applicatie kunnen zij werkopdrachten gereedmelden, installaties scannen en alle feedback toevoegen die nodig is. 

Naast de Digitale Monteur maakt het team gebruik van nog een ander hulpmiddel, namelijk het Grafisch Planbord. “In de werkplaats hangt een groot digitaal scherm met daarop het Grafisch Planbord. De reden waarom het zo groot in de werkplaats hangt is heel simpel: het wordt elke minuut ververst. Dat is ideaal en erg toekomstgericht. Iedereen weet precies wat we van hem of haar verwachten.”

“We zien nu al dat het aantal storingen in vergelijking met vorig jaar is gehalveerd dankzij het preventieve onderhoud”

“Wij hebben een trend die we nu al duidelijk kunnen zien wat betreft onze transportbanden. We hebben hier 72 banden en wij doen daar nu preventief onderhoud aan. Daar maken we netjes de preventief onderhoudslijsten voor en de checklists waarmee het onderhoud controleren. We zien nu al dat het aantal storingen is gehalveerd en vergelijking met vorig jaar, dat is dankzij het preventieve onderhoud.”

Overstappen naar McMain Online

“Wij werken bij Calduran nu zo’n 1,5 jaar met McMain. We werken nu nog met de professional-versie, maar gaan de aankomende maanden over naar McMain Online. De eerste tijd zal dat in een hybride variant zijn, zoals wij dat noemen. We zijn enthousiast over McMain Online, het ziet er heel begrijpelijk uit. Dat is belangrijk voor de mensen die er bij ons mee werken. Daarom gaan al onze vestigingen nu McMain gebruiken. Dat betekent dat we straks met zeven vestigingen op McMain draaien.”

Hoe wij onze TD overtuigd hebben van onderhoudssoftware

Draagkracht binnen het team is belangrijk. De technici moeten immers op dagelijkse basis werken met het systeem. Hoe ervaren zij de software en het digitaal werken? “In het begin was het lastig. Sommige mensen werken hier al vele jaren en hebben niet zoveel mobiele ervaring. Maar het is gelukt om het team te enthousiasmeren. Hoe? Simpel, uitleggen waarom we onderhoudssoftware hebben en als het nodig is, nogmaals uitleggen en blijven herhalen. Ik heb verteld dat dit programma ons gaat helpen. Nu en in de toekomst. Natuurlijk, digitaal werken is leuk, maar het moet een doel hebben. Door dit doel aan het team uit te leggen, snappen ze waarom McMain is geïntroduceerd en waarom het Grafisch Planbord in de werkplaats is opgehangen. Het mooie is dat zij er nu het gemak ook van inzien, maar ook dat er informatie uit McMain komt waar zij daadwerkelijk mee aan de slag kunnen.” 

“Het mooie is dat de monteurs nu het gemak er ook van inzien, maar ook dat er informatie uit McMain komt waar zij daadwerkelijk mee aan de slag kunnen.”

Bekend worden met de software

“Ikzelf heb veel tijd ingestoken in McMain om te kijken hoe het werkt en daarnaast hebben we met een drietal personen bij McMain training gevolgd. Zeker als werkvoorbereider en beheerder van een onderhoudssoftware is het aan te raden om een training te volgen. Zo hebben we uit de training goede handvatten gekregen om aan de slag te gaan, maar ook de consultancy hier bij ons op locatie is fijn. Het was dus super belangrijk dat McMain juist werd ingericht en daar heeft Bas ons veel bij geholpen.”

Zelf aan de slag
Tof! Wij begrijpen maar al te goed dat het zelf uitproberen van onze software de allerbeste en fijnste manier is om kennis te maken met een product. Daarom stellen wij McMain Online voor iedereen 30 dagen gratis beschikbaar. Vraag een trial aan van onze onderhoudssoftware en ga direct van start in deze online omgeving. Op zoek naar meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op via sales@mcmain.nl of bel naar 0341 – 750 500.