DFE Pharma verbetert OEE met 17% dankzij McMain Software

Vanuit het Groningse Foxhol produceert DFE Pharma, een joint venture van FrieslandCampina en CVC Capital Partners, hulpstoffen voor medicijnen. De TD van DFE Pharma werkt al jarenlang met McMain Software voor het optimaliseren van het onderhoud. Hoofd Technische Dienst Erik Wierenga vertelt over zijn ervaringen met McMain.

“Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging en de site manager benaderde mij met de vraag of ik dit project wilde opzetten,” begint Erik. “We werken met een leuk dynamisch team waar heel veel op te bouwen is. Het is mijn taak om het onderhoud te structureren en uit te breiden om zo efficiënter te draaien.” Naast het beheren van McMain onderhoudssoftware, zorgt Erik ervoor dat het onderhoud ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. “Ik zorg ervoor dat alle technische taken worden verdeeld en dat alle contractors op het terrein komen.”

Werken naar preventief onderhoud

“Toen ik hier binnenkwam werd er veel correctief onderhoud uitgevoerd. Dat moest worden omgezet naar preventief onderhoud. Vanuit het verleden zijn er al preventief onderhoudsschema’s opgezet in onderhoudssoftware, maar door bezuinigingen zijn die losgelaten. Dit omzetten is het hoofdproject, want we willen graag van te voren weten wat er aan gaat komen en wie wat moet uitvoeren. Maar daarnaast zijn we ook bezig met kijken of we een deel van het proces kunnen uitbreiden om zo de capaciteit te vergroten. Dat zijn wel mooie uitgangspunten om naar toe te werken.”

“Door de inspectierondes en preventief onderhoud in McMain is onze OEE met 17% verbeterd.”

Je kunt zien dat het omzetten naar preventief onderhoud goed gaat. Deze manier van werken, werkt. “We zijn dit plan dus langzaam aan het uitrollen en het werkt. De resultaten mogen er echt zijn: de hoeveelheid grote storingen loopt terug en de minder langdurige storingen ook. Het is mooi om te zien hoe onze OEE de afgelopen negen maanden met 17% is verhoogd. Het was hard werken, maar dat werpt wel zijn vruchten af. Door deze resultaten krijgen ze binnen de organisatie ook meer vertrouwen in de afdeling. Dit resulteert weer in meer orders. We hebben vorig jaar té efficiënt gedraaid. We draaien nu rustiger, maar we zien dat de verkoop weer stijgt en dan gaan we weer meer draaien. Dus dat zijn de goede berichten en daar doen we het voor. Je hebt een heel duidelijk beginpunt en je ziet heel duidelijk de verbeterpunten in het hele proces.”

Historie voor iedereen toegankelijk

Waarom is het zo belangrijk dat de historie wordt opgeslagen en dat het voor iedereen toegankelijk is? Een belangrijke vraag voor velen in het proces. “Als je het heel slim doet, kun je het onderhoud bijhouden in een Excel-sheet.” Al moet je daar volgens Erik wel een grote kanttekening bij plaatsen. “Onthoud wel dat dit betekent dat je het alleen voor jezelf draaiende kunt houden. Het wordt heel moeilijk om het werk over te dragen of als met iemand wilt samenwerken. Dat kan niet met een spreadsheet. Je hebt onderhoudssoftware nodig dat het hele proces vanaf de melding doorloopt. En dit is van groot belang voor elke afdeling binnen een organisatie. Zo creëer je duidelijkheid.”

Introductie van onderhoudssoftware

Het is belangrijk dat de software gedragen wordt binnen de organisatie en dat de mensen die ermee moeten werken het belang ervan inzien. Om die reden rolt Erik deze nieuwe manier van werken langzaam uit. “Draagvlak binnen de organisatie is belangrijk. Daarom hebben we een introductieprogramma gemaakt zodat iedereen McMain op de juiste manier ging gebruiken. Er werden bijvoorbeeld weinig meldingen gemaakt en toen hebben wij gekeken hoe dat precies komt. Ik heb naast het maken van een nieuw werkproces rondom onderhoud, ook de inspectierondes geïntroduceerd. Zo gingen we van 3 meldingen per week, naar 120 meldingen in twee dagen. Hoe je dan verder gaat is bepalend. Door daad bij woord te houden en actief met deze meldingen aan de slag te gaan, weet iedereen dat een melding zorgt voor actie.”

Draagvlak binnen de organisatie is belangrijk. Daarom hebben we voor het team een introductieprogramma gemaakt, zodat iedereen McMain goed ging gebruiken.”

Leren tijdens de McMain trainingen

Ondanks dat Erik ervaring had met andere onderhoudssoftware-pakketten, volgde hij de basistrainingen van McMain. “Je bent natuurlijk een bepaald onderhoudsprogramma gewend en daarom ben ik op training geweest. Dan zie je hoe het is opgebouwd, maar ook wat je nog méér met de software kan. Ik snap nu de logica en dat maakt dat ik er goed mee kan werken.” Lachend voegt hij er aan toe: “ik had eigenlijk gelijk een training moeten volgen. Dat had veel werk gescheeld, want ik had bijvoorbeeld geen inzicht in de module preventief onderhoud, maar ook opmerkingen terugvinden was een uitdaging. Nu ga ik makkelijk door het systeem heen. Je kan dus wel zeggen dat ik sinds de training echt sprongen heb gemaakt in het gebruik van McMain.”

Wat betreft de toekomst staan er genoeg nieuwe projecten op de planning. “Ik wil graag dat onze operators op pad kunnen met tablets. We hebben namelijk ATEX-zones en daar willen ze ook meldingen maken. Het lijkt mij dus erg handig als ze een tablet hebben waarmee ze de fabriek ingaan. Ze maken fotootjes, schrijven hun commentaar erbij en ze schieten het terug McMain in. Dat maakt het allemaal stukken makkelijker.”

Aan de slag
Wil je zelf ervaren hoe het is om aan de slag te gaan met onderhoudssoftware? Probeer gratis de trialversie van McMain Online en probeer het zelf uit! Heb je nog vragen, neem dan vrijblijvend contact op via sales@mcmain.nl of 0341 – 750 500.