SPHERE Nederland

“Binnen twee dagen konden wij aan de slag met McMain”

Als onderdeel van het Franse familiebedrijf SPHERE, draagt SPHERE Nederland zijn steentje bij aan het produceren van huishoudelijke verpakkingen, zoals de bekende KOMO vuilniszak. Daarnaast komt de focus steeds meer te liggen op de biologisch afbreekbare zakken. Niet alleen op het gebied van producten denken zij aan verbetering, dit geldt ook voor de Technische Dienst en daar komt het onderhoudssoftware van McMain om de hoek kijken. Gert-Jan Horstra, Hoofd Technische Dienst, vertelt over zijn ervaringen.

Technische diensten hebben het tegenwoordig druk. Er is veel werk te verrichten, maar technisch personeel is schaars. “Daarom is het fijn dat we McMain hebben. Er is namelijk vanuit het verleden weinig historie digitaal vastgelegd en het is belangrijk dat dit wel gebeurd. Collega’s gaan op een bepaald moment met de VUT en daarmee verdwijnt hun kennis. Door deze kennis vast te leggen in bijvoorbeeld onderhoudssoftware, is het mogelijk om het werk over te nemen of door te geven. Om die reden hadden wij een bepaald pakket, maar zij deden geen updates meer. Daarom zijn wij verder gaan kijken en kwamen wij via een derde partij met jullie in contact.”

Dag Excel, hallo onderhoudssoftware

“Wij kijken naar de toekomst. Ik heb sinds twee jaar de functie Hoofd Technische Dienst overgenomen van mijn voorganger. Wanneer je iemand zijn functie overneemt is het fijn als er kennis is waar je op terug kan vallen. Ik ben jarenlang onderdeel geweest van het team voordat ik het stokje heb overgenomen en ik zeg altijd: we doen het samen als Technische Dienst. Om toch overzicht voor onszelf te creëren hielden we een Excel lijst bij toen ons pakket geen updates meer kreeg. Dan kon je vrij makkelijk onder een bepaalde machine onderhoud wegzetten. Het is natuurlijk lastiger zoeken en minder gebruiksvriendelijk dan een onderhoudssoftware, maar zo deden we het voor onszelf voordat McMain werd geïntroduceerd.”

“Technisch personeel is schaars en we hebben veel te doen. Daarom is het fijn dat we McMain hebben.”

Snelle implementatie

Elk bedrijf heeft zijn eigen werkproces en zijn eigen doelstellingen. “De terugkoppeling naar de productie is voor ons een belangrijk element. Zij kunnen nu gemakkelijk een storing aanmaken via de Melder App. Dan staat het gelijk in het onderhoudssysteem. Eerst hadden wij een wachtboek waarin dit geschreven werd en had iedereen zijn eigen interpretatie. Nu is het een melding in het systeem en kan je er mee aan de slag.” Sinds april draait McMain nu binnen deze Technische Dienst en de zoektocht naar een pakket ging gepaard met vooraf opgestelde eisen. Gebruiksvriendelijkheid stond hoog op het lijstje. Gevolgd door de eis dat het makkelijk werkbaar was. “Je klikt er snel doorheen: er is makkelijk mee te werken en en alle functies zitten erin zoals wij dachten dat ze erin moeten zitten, zoals preventief onderhoud en een planning. De implementatie is heel vlot gegaan bij ons. Na twee dagen met een kick-off en een consultant op locatie, konden we McMain in praktijk gebruiken.”

Tijdsbesparing met het Grafisch Planbord

Dat de communicatie duidelijker is en dat er tijd wordt bespaard is volgens Gert-Jan nu al zichtbaar. “Ik geloof er 100% in dat wij nog meer tijd gaan besparen nu wij het Grafisch Planbord inzetten. Ik kan nu heel gericht zeggen dat de monteurs aan de slag moeten met de taken waarvoor zij zijn ingepland. Het wachtboek hoeft niet meer te worden doorgespit naar werkzaamheden en iedereen weet, ondanks de variabele werktijden precies, wie wat doet. Dat is ideaal met deze planning. Sinds McMain werken we veel gemakkelijker en ik zie ook dat het team goed gebruik maakt van het systeem. Hoe langer je er mee bezig bent, hoe meer je leert en dan kom je weer andere vragen tegen.”

“Sinds wij het Grafisch Planbord gebruiken is er rust bij de Technische Dienst.”

Het ultieme doel

“Hm… Ons ultieme doel. Wat wij willen bereiken is dat wij al het onderhoud goed vast hebben liggen. Ook het preventieve onderhoud is belangrijk. Wij willen graag dat preventief onderhoud de boventoon gaat voeren, zodat we voor minder verrassingen komen te staan. Ik kan wel zeggen dat dat het hoofddoel is. Kijk, het is gewoon heel belangrijk dat je inzicht hebt en dat je de knelpunten eruit kan halen. De data in McMain gaat helpen met onderbouwde keuzes te maken en daarop te sturen. Dit zorgt voor gerichter onderhoud. Ook het Planbord draagt daaraan bij, want we kunnen nu de juiste mensen bij de juiste machines aan het werk zetten.”

Meer weten?
Wil jij ook tijdsbesparing binnen jouw Technische Dienst en toewerken naar gericht onderhoud? Probeer gratis de trialversie van McMain Online en probeer het zelf uit! Heb je nog vragen, neem dan vrijblijvend contact op via sales@mcmain.nl of 0341 – 750 500