Geef je onderhoudsstrategie aandacht
18 december 2019

Geef jouw jaarlijkse onderhoudsstrategie aandacht

Start het nieuwe jaar met een up-to-date onderhoudsstrategie

Medewerkers kijken terug op het afgelopen jaar en het management stelt op basis van het afgelopen jaar weer nieuwe doelstellingen op. Maar hoe zit het met de onderhoudsstrategieën zo aan het eind van het jaar. Heb jij jouw onderhoudsstrategie alweer wat extra aandacht gegeven voor volgend jaar? 

Voer je teveel onderhoud uit, dan stijgen de directe en indirecte kosten. Andersom geldt dit ook: te weinig onderhoud kan leiden tot hoge indirecte kosten. Het draait allemaal om de optimale balans tussen bedrijfsdoelstellingen, onderhoudsbeleid en hoe het er dagelijks aan toe gaat op de werkvloer.

Prioriteiten vaststellen

Het liefst willen we zoveel mogelijk tegelijkertijd bereiken: minimale kosten, maximale beschikbaarheid en als het even kan een optimale prestatie waar je u tegen zegt. Denk bijvoorbeeld aan het monitoren van de Overall Equipment Effectiveness (OEE). Geen prioriteiten stellen, kan voor zwakke plekken in je onderhoudsstrategie zorgen, maar ook voor extra kosten. Want stel dat jouw monteurs de installaties voortdurend bewaken en gelijk elke storing oplossen, dan kunnen de kosten hoog oplopen. Maar is dit wel allemaal nodig? Stel je prioriteiten en houdt daarbij de Return On Investment (ROI) in gedachten.

Lang termijn denken

Er zijn tal aan verschillende strategieën die jou kunnen helpen aan de lange termijn te denken. Denk bijvoorbeeld aan preventief onderhoud, gepland onderhoud en natuurlijk voorspellend onderhoud. Samen met de sensordata kan je binnen een mum van tijd de eerste stappen zetten en een schat aan data verzamelen. Belangrijk is om deze data om te zetten in informatie waar je mee aan de slag kan. Deze nieuwe ontwikkelingen binnen de onderhoudsstrategieën bieden veel kansen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Waarom duurt de ene ombouw langer dan de andere?
  • Hoe goed draaien mijn machines? Wat is mijn OEE?
  • Waar zitten de meeste verstoringen? En wat is hier de oorzaak van?
  • Hoe kan ik mijn preventief onderhoud omzetten naar conditie gebaseerd onderhoud?
  • Hoe kan de overdracht tussen productie en de technische dienst gesmeerd laten verlopen?

Heb je jouw lange termijnplanning vastgesteld? Vertaal deze dan door in concrete doelstellingen voor de onderhoudsdienst. Dan kunnen zij in het nieuwe jaar fris en fruitig aan de slag gaan. Meer over lezen tijdens de vakantie? Kijk eens naar ‘Hoe krijg ik mijn technische dienst op orde?’. 

KPI’s en beslissingen maken

Destijds hebben we al geschreven over KPI’s en wat deze kunnen betekenen voor jouw organisatie. We herhalen ze hier nogmaals, omdat ze zo belangrijk zijn bij het opstellen van onderhoudsdoelstellingen. Zo weet iedereen waar ze naartoe werken en daarnaast geeft het behalen van deze doelstellingen nieuwe energie. 

Aan de slag met jouw onderhoudsstrategie
Wil jij met ons sparren over jouw onderhoudsstrategie en hoe je data kan omzetten in bruikbare informatie? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling sales op het telefoonnummer 0341-750 500 of per mail via sales@mcmain.nl.