Wat je onderhoudsstrategie ook is, het is goed om deze regelmatig tegen het licht te houden. Werk je echt zo efficiënt als je kan? Of zijn er nog verbeterpunten? In dat geval kun je aanpassingen doen aan je strategie, zodat je nog efficiënter werkt en kosten kunt besparen. 

Als je teveel onderhoud uitvoert stijgen de directe en indirecte kosten. Andersom geldt dit ook: te weinig onderhoud kan leiden tot hoge indirecte kosten. Het draait allemaal om de optimale balans tussen bedrijfsdoelstellingen, onderhoudsbeleid en de dagelijkse gang van zaken op de werkvloer.

Prioriteiten vaststellen

Het liefst willen we zoveel mogelijk tegelijkertijd bereiken: minimale kosten, maximale beschikbaarheid en als het even kan een optimale prestatie waar je u tegen zegt. Denk bijvoorbeeld aan het monitoren van de Overall Equipment Effectiveness (OEE). Geen prioriteiten stellen kan niet alleen voor zwakke plekken in je onderhoudsstrategie zorgen, maar ook voor extra kosten. Want stel dat jouw monteurs de installaties voortdurend bewaken en gelijk elke storing oplossen, dan kunnen de kosten hoog oplopen. Maar is dit wel allemaal nodig? Stel je prioriteiten en houdt daarbij de Return On Investment (ROI) in gedachten.

Denk aan de lange termijn

Er zijn tal van verschillende strategieën die jou kunnen helpen aan de lange termijn te denken. Denk bijvoorbeeld aan preventief onderhoud, gepland onderhoud en natuurlijk voorspellend onderhoud. Dankzij sensordata kan je binnen een mum van tijd de eerste stappen zetten en een schat aan informatie verzamelen. Belangrijk is om deze data om te zetten in informatie waar je mee aan de slag kan. Deze nieuwe ontwikkelingen bieden kansen voor je onderhoudsstrategie. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:

  • Waarom duurt de ene ombouw langer dan de andere?
  • Hoe goed draaien mijn machines? Wat is mijn OEE?
  • Waar zitten de meeste verstoringen? En wat is hier de oorzaak van?
  • Hoe kan ik mijn preventief onderhoud omzetten naar conditie gebaseerd onderhoud?
  • Hoe kan ik de overdracht tussen productie en technische dienst gesmeerd laten verlopen?

Heb je jouw lange termijnplanning vastgesteld? Vertaal deze dan door in concrete doelstellingen voor de onderhoudsdienst. Dan kunnen zij deze strategie in de praktijk uit gaan voeren, zodat het onderhoudsproces verder geoptimaliseerd wordt.

KPI’s en beslissingen maken

Bij het opstellen van je onderhoudsstrategie zijn KPI’s heel belangrijk. Dit geeft je houvast en inzicht in het behalen van je doelen. Ook geeft het iedereen die betrokken is bij het onderhoud een concreet doel om naar toe te werken. Als de doelstellingen behaald worden, geeft dat iedereen weer extra nieuwe energie.

Start met onderhoud registreren

Vind je het lastig om een goed beeld te vormen van de efficiency van je huidige onderhoudsstrategie? Bijvoorbeeld omdat je niet weet hoeveel tijd en geld al het onderhoud kost? Dan is de kans groot dat er niet of onvoldoende onderhoud geregistreerd wordt.

Met onderhoudssoftware kun je op een gebruiksvriendelijke en snelle manier het onderhoud aan al je machines registreren. Vraag gratis een trial aan voor McMain Online en probeer de software 30 dagen gratis uit. Zo kun je zelf ontdekken welke voordelen onderhoudssoftware jou kan bieden. Als je vragen hebt kun je altijd contact opnemen via sales@mcmain.nl of 0341-750 500.