De voordelen van voorspellend onderhoud

Voorspellend onderhoud, predictive maintenance, predictief onderhoud. Er zijn veel verschillende benamingen voor dit containerbegrip in de wereld van onderhoud. Het is een begrip geworden dat iedereen net weer anders opvat. Woorden zoals Industry 4.0, algoritmes en assets vliegen je om de oren, maar wat is het voordeel van voorspellend onderhoud? 

Er zijn verschillende soorten onderhoudsstrategieën waar je als Technische Dienst mee kan werken. De keuze van deze strategie hangt af van de risico’s die met ongeplande stilstanden gepaard gaan. Maar voor welke strategie ga je? Welke strategie past het best bij jouw Technische Dienst? 

Waarom voorspellend onderhoud?

Waar het om draait is de balans tussen preventief en correctief onderhoud. Zo kan je de stap zetten van brandjes blussen naar brandjes voorkomen. We ontkomen er namelijk niet aan dat we afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van onze installaties. We moeten vertrouwen op onze machines, dus zetten we onderhoud in om de beschikbaarheid te garanderen. Dit kan op vele manieren, bijvoorbeeld met Risk Based Management (RBM) en Condition Based Maintenance (CBM) waarbij het gaat om het balanceren van capaciteit, kwaliteit en kosten.

  • Kwaliteitsverbetering van de productie door de vermindering in storingsaantallen
  • Precies genoeg preventief en correctief onderhoud uitvoeren om zo tijd en geld te besparen

Hier komt het voordeel van voorspellend onderhoud om de hoek kijken. 

De voordelen van voorspellend onderhoud

Elke strategie heeft zijn eigen voordelen. Het grootste voordeel dat het preventief onderhoud kenmerkt is dat al het onderhoud vooraf is gepland en dat er minder storingen optreden. Daar tegenover staat dat preventief onderhoud relatief duur is, want misschien is het geplande onderhoud helemaal niet nodig. De ideale situatie zou zijn dat je alleen preventief onderhoud uitvoert als het echt nodig is. Om dit te bewerkstelligen kan je aan de slag met predictive maintenance, of te wel: voorspellend onderhoud. Zo creëer je inzicht in je processen, performance, uitval en energieverbruik.

Aan de slag met sensoren
Kun je niet wachten om aan de slag te gaan sensoren? Snappen wij! We hebben een stappenplan gemaakt voor een vliegende start met voorspellend onderhoud.

Wil je liever meteen even de mogelijkheden bespreken? We komen graag met je in contact. Wij zijn bereikbaar op 0341 – 750 500 of mail naar sales@mcmain.nl voor meer informatie.