Voorspellend onderhoud dashboard: meten van temperatuur en performance - factory 4 future dashboard

E-book 'Vijf stappen naar voorspellend onderhoud'

Het bewijs dat voorspellend onderhoud dichterbij is dan je denkt

Lees alles over het starten van predictive maintenance, oftewel: voorspellend onderhoud. In 5 stappen met praktijkvoorbeelden en tips & tricks geven wij je houvast in deze beginperiode.

E-book voorspellend onderhoud downloaden

Vraag hier het e-book aan.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Snelle intro van het e-book

  • Bepaal je doelen en formuleer ze SMART
  • Verzamel data en de benodigdheden hiervoor
  • Zet data om naar informatie via algoritmes en software
  • Evalueer en stuur bij, want oefening baart kunst

Wat is voorspellend onderhoud precies?

Jullie horen het steeds vaker “Start met voorspellend onderhoud” of “Spring op de trein van industrie 4.0”. Dit is een belangrijke trend in de markt, waarbij correctief onderhoud verschuift naar predictief onderhoud. Maar wat houdt het precies in? Simpel gezegd: gebruik sensoren die jullie vertellen waar en wanneer er onderhoud nodig is. Door sensoren te koppelen aan jullie assets meten jullie o.a. de assets conditie en de efficiëntie van de productielijn. Sensoren meten bijvoorbeeld de monitor lijn output, of ze sturen data over energieverbruiken, productieverliezen, trillingen, temperaturen, luchtvochtigheid en nog veel meer. Met behulp van de sensoren worden veranderingen direct opgemerkt en zichtbaar in de software. Zo verkrijgen jullie snel inzichten en kunnen jullie onderhoud tijdig inplannen en uitvoeren. Dit zorgt voor een optimale samenwerking tussen mens en techniek.

Wil je meer lezen over de verschillen tussen alle termen? Denk aan de begrippen Smart Industry, Predictive Maintenance, Condition Based Maintenance, etc.. Lees dan hier de begrippenlijst van onze partner Factory 4 Future.

Zo start je, stap voor stap, met voorspellend onderhoud

Hoe pak je voorspellend onderhoud goed aan en welke fases doorloop je eigenlijk? De interesse in voorspellend onderhoud groeit en steeds meer bedrijven willen de stap naar predictive maintenance zetten. Het idee dat voorspellend onderhoud tijdrovend en veel geld kost, hoeft niet de situatie te zijn. De kern van deze ontwikkeling is namelijk de basis op orde krijgen en vanuit dat punt, stap voor stap, doorontwikkelen. In dit gratis e-book nemen wij je in vijf stappen mee hoe je van start kan gaan.

Het belang van voorspellend onderhoud

De behoefte aan het digitaal vastleggen van technische kennis wordt groter en technisch personeel juist schaarser. Hier komt predictief onderhoud om de hoek kijken. Het is de kunst om op het juiste moment onderhoud uit te voeren. Met behulp van sensoren kun je waardevolle inzichten verkrijgen in je productieproces en assets. Deze informatie vormt de basis voor het besparen van zowel kosten als manuren. Plus, sensoren kunnen eerder afwijkingen bij assets opmerken dan menselijke zintuigen, waardoor je storingen en langere stilstand kunt voorkomen. Dat is het belang van predictive maintenance in een notendop. In dit e-book wordt duidelijk hoe je laagdrempelig en eenvoudig kunt starten met voorspellend onderhoud.

Download het gratis plan van aanpak

Business case schrijven

In het e-book geven wij een gratis invulbaar template voor een business case weg. Met dit template is het mogelijk om digitaal gelijk stappen te zetten met het schrijven van jullie plan van aanpak en business case. Zo kunnen jullie gemakkelijk en snel de belangrijkste zaken op een rijtje zetten. Ideaal om jouw voorstel te pitchen.

In dit template vinden jullie het volgende:

  • Voorbeelden om de business case naar een hoger level te tillen
  • Invulbaar PDF om de business case vorm te geven
Download het template

Meer over voorspellend onderhoud

Predictive maintenance, predictief onderhoud, condition based maintenance, industrie 4.0, smart industrie, smart factory, smart maintenance. Er zijn veel verschillende benamingen voor dit containerbegrip in de wereld van onderhoud… Deze woorden vliegen je steeds vaker om de oren. Maar waarom zou je hiermee starten? Lees het hier ‘de voordelen van voorspellend onderhoud‘. Neem ook een kijkje bij Mogema, daar hebben ze de stap naar Industry 4.0 gezet.