Wil jij niet meer achter de feiten aanlopen en anticiperen op storingen en defecten? Dan is het belangrijk om goed inzicht te hebben in de (onderhouds)status van apparatuur en machines. Dit stelt je namelijk in staat preventief onderhoud uit te voeren. Preventief onderhoud is proactief onderhoud, dat regelmatig wordt uitgevoerd aan een asset.

Een preventief onderhoudsplan helpt structuur aan te brengen. Het is een reeks processen, richtlijnen en hulpmiddelen voor het uitvoeren van regelmatig en routinematig onderhoud aan apparatuur en bedrijfsmiddelen. Zo blijven deze in goede staat, en voorkom je defecten en storingen.

Wat zijn voordelen van een preventief onderhoudsplan?

Door een stappenplan voor preventief onderhoud uit te werken, ga je structureel te werk. Je voorkomt ongeplande uitval, en verkleint het risico om terug te vallen in een reactieve aanpak, waarbij je pas in actie komt bij een defect of storing.

En dit heeft vele voordelen. Om er een paar te noemen: 

  • Stilstand kost geld
    Preventief onderhoud is uit financieel oogpunt een must. Wanneer een machine onverwacht stil komt te liggen door een storing of defect, lopen de kosten snel op. Stilstand is vele malen duurder dan gepland onderhoud.
  • Inzicht in capaciteit
    Een goed onderhoudsplan geeft inzicht in de benodigde capaciteit. Zo weet je precies hoeveel mensen er ingepland moeten worden, wanneer er behoefte is aan meer mankracht, of juist iets minder. Fijn voor de planning!
  • Inzicht in levensduur
    Een goed onderhoudsplan geeft meer inzicht in de levensduur van machines. Je kent je machinepark en weet wanneer een machine aan vervanging toe is. Hierdoor heb je ook beter inzicht in wanneer je welke investeringen moet doen.
  • Vooruitziend voorraadbeheer
    Bij preventief onderhoud weet je van tevoren wanneer je welke onderdelen moet vervangen. Je kunt hier dus op tijd rekening mee houden bij het inkopen. En dat is handig. Zeker in deze tijd, waarin materialen vaak een lange levertijd hebben.
  • Preventief onderhoud creëert rust
    Als je alleen correctief onderhoud uitvoert weet je nooit wanneer je welke taken uit moet voeren, wat stressvolle situaties kan opleveren. Niet fijn voor de gemoedstoestand. Wanneer je weet waar je op moet rekenen, heb je overzicht en grip. Correctief onderhoud is nooit helemaal te voorkomen, maar je verkleint de kans wel door een groot deel van de risico’s weg te nemen.

Een gedegen preventief onderhoudsplan in acht stappen

Je bent overtuigd en wilt een preventief onderhoudsplan opstellen? Goede beslissing! Maar hoe pak je dit aan? Om een goed werkend preventief onderhoudsplan te implementeren, doorloop je de volgende acht stappen:

  1. Bepaal je doelen en stel prioriteiten
    Stap 1 is in kaart brengen wat je nu precies wil bereiken. Wil je de betrouwbaarheid van je machinepark vergroten? Of ligt de focus op het besparen van kosten? Waar ligt de prioriteit? Je kunt verder zodra dat helder is.

  2. KPI’s maken en meten
    Nu de doelen gesteld zijn, kun je er ook cijfers aan koppelen. Dit helpt bij de controle of doelen ook daadwerkelijk gehaald worden. Meten is weten! Hoe wordt het preventieve onderhoud nageleefd? Wat is de gemiddelde tijd tussen storingen? Zorg dat je altijd op een vast moment meet. Statistieken zijn pas waardevol als ze consequent worden bijgehouden.

  3. Zorg voor draagvlak bij medewerkers
    Wanneer je het plan hebt uitgewerkt, maar medewerkers zien er de meerwaarde niet van in, zul je niet slagen. Het is cruciaal dat iedereen zijn deel doet: van de technicus die gegevens moet invoeren, tot de ingenieur die de gegevens leest en op basis daarvan beslissingen neemt. Zorg daarom dat iedereen goed op de hoogte is, het belang ervan inziet en daarnaar handelt.

  4. Gebruik de juiste software
    De juiste software is misschien wel het belangrijkste ingrediënt voor een succesvol preventief onderhoudsplan. Een goed systeem neemt veel werk uit handen, stuurt automatische updates en maakt de data inzichtelijk. Kies voor software met een groot gebruiksgemak, zoals de Asset Management Software van McMain. Wanneer een systeem ingewikkeld is, zal het niet goed gebruikt worden, en daalt de effectiviteit.

  5. De juiste triggers instellen
    Een goed preventief onderhoudsplan steunt op nauwkeurig ingestelde triggers. Deze stap is daarom erg belangrijk bij het opstellen van een preventief onderhoudsplan. Door onderhoudstaken te koppelen aan de juiste trigger, wordt onderhoud efficiënt. Dit vergroot de betrouwbaarheid van bedrijfsmiddelen.

  6. Onderhoudsmedewerkers trainen
    Waar jij na het opstellen van het onderhoudsplan al van de hoed en de rand weet, is het voor het personeel geheel nieuw. Zorg dus voor training, zodat iedereen weet hoe het onderhoudsplan werkt en wat er van hen wordt verwacht.

  7. Een checklist voor preventief onderhoud maken
    Zodra het preventieve onderhoudsplan in de praktijk draait, is het belangrijk de voortgang te monitoren. Dit doe je met een goed opgestelde checklist. Dit geeft inzicht in de resultaten van het onderhoudsplan, en je ziet meteen waar nog verbeterpunten liggen.

  8. Verfijn je onderhoudsplan op basis van resultaten
    Vanzelfsprekend wil jij altijd blijven verbeteren. Hier zijn de resultaten van het onderhoudsplan een goed hulpmiddel voor. Je ziet snel wat er goed gaat, en waar nog kansen liggen. Zo blijf je innoveren. Een preventief onderhoudsplan is altijd “under construction”.

De voordelen van McMain bij preventief onderhoud

De Asset Management Software van McMain helpt jou om om je preventieve onderhoud op rolletjes te laten lopen. McMain zorgt dat je niets vergeet. Je krijgt automatische herinneringen, en hoeft niet te kijken wat er nog open staat. McMain heeft dit, in tegenstelling tot andere aanbieders van onderhoudssoftware, volledig geautomatiseerd.  

Enkele andere voordelen van McMain:

  • Meterstanden
    McMain monitort op basis van meterstanden. Dit kunnen bijvoorbeeld de staat van het bandprofiel of het aantal gemaakte kilometers zijn. Komen deze op een cruciaal punt? Dan wordt er door het systeem automatisch een bon getriggerd, zodat er actie kan worden ondernomen.
  • Kwaliteit borgen
    De software van McMain borgt de kwaliteit van jouw onderhoudsplan. Door in te stellen welke gebruiker aanpassingen in het onderhoudsplan mag doorvoeren, is er minder kans dat er per ongeluk instellingen of gegevens gewijzigd worden. Zo houd jij het overzicht en blijft de kwaliteit hoog.
  • Inspectielijsten uitdraaien
    Met de inspectielijsten die je vanuit McMain kunt uitdraaien, worden inspecties een eitje. Je kunt per punt nalopen en afvinken of alles klopt. Snel, eenvoudig, en het voorkomt fouten.
Inspectielijst afvinken onderhoudssoftware
Inspectielijst afvinken met McMain
  • Instellen op tijdsinterval
    Preventief onderhoud kun je helemaal naar wens instellen op tijdsinterval. Wil je onderhoud plannen om de week, of liever elke maand? Jij bepaalt, en McMain volgt jouw plan. De software creëert automatisch een werkopdracht wanneer het weer tijd is voor het door jou geplande onderhoud.

Zelf aan de slag met preventief onderhoud?

Wil jij ook aan de slag met preventief onderhoud? Wij ondersteunen graag in het opstellen, bijsturen en opschonen van jouw onderhoudsplan. Als je hier meer over wilt weten kun je altijd contact met ons opnemen via sales@mcmain.nl of je kunt ons bellen op +31(0)341-750500. Je kan de software ook 30 dagen gratis proberen, zodat je zelf alle voordelen van McMain kunt ervaren.