Als een belangrijke asset onverwachte stilstand heeft, is het logisch dat je als Technische Dienst meteen alles op alles zet om de asset weer aan de praat te krijgen. Maar zonder goede KPI’s weet je eigenlijk niet of je echt je processen verbetert, of gewoon steeds maar probeert het hoofd boven water te houden. In dit artikel vind je 11 voorbeelden van onderhouds-KPI’s voor de Technische Dienst waar jij mee aan de slag kan.

Begin met het beoordelen van je huidige situatie en kies een paar belangrijke KPI’s waarmee je echt vooruitgang kan boeken. Wat werkt, verschilt per bedrijf: start-ups en kleine bedrijven staan voor andere uitdagingen dan gevestigde fabrikanten met grote teams en uitgebreide middelen.

Wat zijn KPI’s?

KPI’s (Key Performance Indicators) zijn cijfers of doelen waarmee je kan zien hoe goed je bedrijf het doet. Ze helpen je om te meten wat belangrijk is, zoals bijvoorbeeld de uptime verhogen of de effectiviteit van je assets. Hierdoor kan je beter begrijpen wat goed gaat, wat beter kan en waar je je op moet richten om vooruit te komen.

Bij het opstellen van onderhouds-KPI’s is het slim om je eerst te richten op het verkorten van reparatietijden, het verbeteren van efficiëntie en het verlagen van kosten. Hieronder vind je 11 belangrijke KPI’s die je kunt overwegen voor jouw bedrijf. Begin met 3 tot 5 KPI’s om de focus te houden en het overzicht te bewaren.

1. Stilstand van assets
Kijk hoe vaak je machines of installaties onverwacht uitvallen en hoe vaak ze beschikbaar zijn voor gebruik. Streef naar minder dan 10% ongeplande stilstand en meer dan 90% beschikbaarheid. Begin met haalbare doelen, zoals een verbetering van 10% voor je belangrijkste asset binnen 6 maanden.

2. Achterstand in onderhoud
Hoeveel werkopdrachten staan er open? Een kleine achterstand kan betekenen dat je te veel medewerkers hebt, terwijl een grote achterstand erop kan wijzen dat je te weinig personeel hebt. Een richtlijn is om een werkvoorraad aan te houden die overeenkomt met ongeveer twee weken werk per technicus.

3. Mean Time Between Failures (MTBF)
MTBF geeft de gemiddelde operationele tijd van een asset weer tussen storingen of stilstanden. Gebruik deze informatie om doelen te stellen voor het verbeteren van de betrouwbaarheid van je apparatuur. Zorg ervoor dat je gegevens nauwkeurig en consistent worden bijgehouden, zodat je dit betrouwbaar kunt meten.

4. Mean Time To Repair (MTTR)
Deze KPI meet de tijd die nodig is om een reparatie uit te voeren, vanaf downtime tot het apparaat weer operationeel is. Sneller repareren betekent minder stilstand. Kijk waar je processen vastlopen en hoe je die kunt verbeteren.

5. Totale effectiviteit van apparatuur (OEE)
Met OEE beoordeel je de prestaties van je machines op drie gebieden: beschikbaarheid, efficiëntie en productkwaliteit. Een score van 77% of hoger wordt als goed beschouwd. Onderzoek manieren om dit te verbeteren, bijvoorbeeld door fouten te verminderen of tijdverlies te beperken.

6. Percentage gepland onderhoud (PMP)
Hoeveel van je onderhoud is vooraf gepland in plaats van reactief uitgevoerd? Gepland onderhoud is doorgaans efficiënter, kost minder geld en verlaagt de werkdruk. Probeer een niveau van 85% of meer gepland onderhoud te bereiken.

7. Planning naleven
Wanneer je de planning goed in de gaten houdt, kan je het percentage geplande onderhoudstaken dat op tijd wordt uitgevoerd meten. Streef naar 90% of hoger. Betrek je team bij het bespreken van manieren om dit te verbeteren.

8. Onderhoudskosten als percentage van vervangingswaarde (RAV)
Hoeveel kost onderhoud vergeleken met de waarde van de asset? Een richtlijn voor een goede kostenefficiëntie is ongeveer 1%. Gebruik deze maatstaf om inzicht te krijgen in de kosten en efficiëntie van je onderhoudsproces.

9. Gemiddelde dagen om werkopdrachten af te ronden
Hoe snel worden werkopdrachten afgerond? Zorg voor een goede balans tussen snelheid en kwaliteit, zodat je slordig werk voorkomt.

10. Percentage gedekt door werkopdrachten
Hoeveel van je onderhoud is gedocumenteerd? Documentatie is belangrijk voor het maken van betere beslissingen. Begin met een haalbaar doel, zoals 10% meer documentatie in een jaar.

11. Overuren
Hoeveel overuren maakt je team? Een beetje is oké, maar te veel kan leiden tot stress en hogere kosten. Streef naar ongeveer 5% overuren en houd het goed in de gaten.

Waarom dit belangrijk is

Met de juiste KPI’s kan je je onderhoud verbeteren, efficiënter werken, kosten besparen en betere resultaten behalen. Het begint allemaal met het inzichtelijk maken van je onderhoudsprocessen. Met een goed CMMS-systeem, zoals McMain, registreer je eenvoudig al je onderhoud, wat het meten van KPI’s aanzienlijk makkelijker maakt. Door gebruik te maken van McMain kan je direct zien waar verbeteringen mogelijk zijn en hoe je deze kan doorvoeren.

Hulp nodig?

McMain kan je hierbij ondersteunen. Vraag een gratis 30 dagen trial aan van McMain Online en ontdek zelf hoe onze software je kan helpen bij het verbeteren van je onderhoudsbeheer. Je krijgt toegang tot alle functionaliteiten van de software, inclusief het eenvoudig meten en bijhouden van KPI’s. Heb je vragen of wil je meer weten over digitaal onderhoudsbeheer? Neem dan contact met ons op via +31(0)341-750 500 of sales@mcmain.nl. We staan voor je klaar!