Een duik in de database met consultant Rowan

Stilstaande machines, storingen en een productie die niet lekker loopt. Een gegeven dat we zoveel mogelijk willen vermijden en jullie ook. Daarom is het belangrijk om te weten welke storingen er vaak binnen jullie organisatie voorkomen. Zo kun je hier in de toekomst op inspelen en stilstand vermijden.

Maar hoe doe je dat dan precies? We hebben al eens verteld over de rapportages binnen McMain. Rapportages binnen McMain vind je in allerlei soorten en maten. Je zet ze in om van al jullie verzamelde data bruikbare informatie te maken. Ook rondom storingen. Door een duidelijke storingsoorzaak in te voeren bij de bon, kan het rapport per asset vertellen welke storingen het meest voorkomen en waarom. Zo kunnen jullie de onderhoudsstrategie waar nodig aanpassen en deze storingen in de toekomst voorkomen.

Voorkom storingen met storingsregistratie software

Onze consultant Rowan ter Steege is voor jullie in de data gedoken. Welke storingen komen vaak voor en wat is er nodig om ze te voorkomen? Hij vertelt over de top 5 storingen.

Storing 1: slijtage

Door preventief onderhoud en inspectielijsten in te zetten, kun je slijtage in veel gevallen voor zijn. In sommige gevallen is slijtage onvermijdelijk en zullen er nieuwe onderdelen aangeschaft moeten worden. Door in de onderhoudssoftware aan te geven wat de oorzaak is met een code, bijvoorbeeld slijtage, kunnen jullie aangeven bij het management dat vervanging voor verbetering zorgt. De onderhoudssofware van McMain geeft namelijk duidelijk aan dat door de storing de machine niet draait.¬†Hoewel vervanging gepaard gaat met een flinke investering, kan je met behulp van de data laten zien dat de ROI snel te behalen is. Mocht je namelijk met de verouderde asset doorgaan, sta je een x aantal uur per maand stil door slijtage storingen. En… tijd is geld!

Doe je dit al en ben je toe aan een volgende stap? Ga dan aan de slag met sensoren. Zij houden elk moment van de dag de machines in de gaten en geven een seintje wanneer er slijtage aan het optreden is. Een mooie stap richting voorspellend onderhoud met Factory4Future.

Storing 2: vervuiling

Wat kunnen we doen om vervuiling tegen te gaan? Een goede eerste stap is om de productie meer verantwoordelijkheid te geven. Dit ligt in lijn met TPM, het eerstelijns onderhoud. Zo werk je toe naar een verbetering in de beschikbaarheid van installaties.

Hoe gaat dat dan in zijn werk? Maak voor de productie schoonmaak- of inspectielijsten aan welke ze dagelijks of wekelijks uit kunnen voeren op hun machines. Zo maak je de productiemedewerker verantwoordelijk over een eigen stukje machine en die ook zelf moet schoon houden. Zo werken de Technische Dienst en productie samen naar een optimaal proces.

Storing 3: bedieningsfout (productie)

Hoe los je dit op? Opleiding is de sleutel naar succes. Wanneer het personeel goed weet om te gaan met de machines en installaties, verklein je de kans op bedieningsfouten aanzienlijk. Want door de operator meer verantwoordelijk te geven voor het juist bedienen van zijn of haar machine, vergroot je de drive van het personeel om de machine goed te leren kennen. Zo wordt de kans op fouten kleiner. 

Storing 4: afstelling 

Het verkeerd afstellen van machines voorkomen, hoe doen we dat? Zorg dat de interne kennis op onderhoudsgebied goed is. Dat houdt in dat iedereen weet hoe je een machine moet afstellen. Onderlinge kennisdeling en technische specificaties binnen onderhoudssoftware kunnen hier goed bij helpen. Binnen McMain is het bijvoorbeeld mogelijk om voor elke asset de technische specificaties in te voeren. Zo weet iedereen bijvoorbeeld op welk aantal toeren een bepaalde lijn moet draaien om het optimale resultaat te behalen. Dit maakt het werken met een asset vele malen makkelijker.

Storing 5: kabelbreuk

Door het regelmatig keuren van de apparatuur en machines, voorkom je problemen als een kabelbreuk. Ga bijvoorbeeld aan de slag met het registreren van de NEN 3140 keuringen binnen jullie asset management software. Heel handig, want zo ben je te allen tijde verzekerd van goed functionerende apparatuur. Niet alleen fijn voor je apparatuur, maar ook voor jezelf. Ze zeggen niet voor niets: safety first. 

Aan de slag met storingsregistratie software
Benieuwd naar de bijdrage van storingsregistratie software bij jullie op de werkvloer? Start met onze 30 dagen gratis proefperiode en ontdek het zelf. Daarnaast hebben we een productboek over McMain Online zodat jullie het doen en laten van de onderhoudssoftware rustig kunnen nalezen.