Door een onderhoudsplanning te gebruiken binnen je organisatie zorg je ervoor dat je het juiste werk op het juiste moment uitvoert. Je kunt het beschikbare gereedschap en personeel meenemen in deze planning. Zo weet elke monteur exact welke taak hij of zij op welk moment kan oppakken. Een planning draagt daarnaast bij aan het vergroten van de betrouwbaarheid binnen een organisatie. In dit artikel lees je wat het belang van een onderhoudsplanning is.

Bedrijven die goed presteren, voeren de basisvaardigheden goed uit. Eén van deze vaardigheden is planning. Diverse studies laten zien dat de productiviteit van een organisatie kan groeien door gebruik te maken van een planning. Ontwikkeling is belangrijk, want de productiviteit kan verder verbeteren met het optimaliseren van de planning.

Oplossing voor tekort technisch personeel

Hoe kan je je productiviteit verhogen als de vraag naar technisch personeel blijft groeien? Ondanks deze groeiende vraag kan je als organisatie diverse stappen zetten om je Technische Dienst op orde te houden. Zo kun je werken met een Grafisch Planbord, waarop je direct kunt zien welke monteur welke werkzaamheden uitvoert. Ook geeft zo’n grafische werkplanning een heel goed beeld van de beschikbare capaciteit. Hierdoor kun je zo efficiënt mogelijk gebruikmaken van de mensen en het materiaal dat je tot je beschikking hebt.

Planbord onderhoudssoftware McMain
Grafisch Planbord in onderhoudssoftware McMain Online

Vier elementen van de onderhoudsplanning

Voorbereiding is het halve werk. Door de voorbereiding goed uit te voeren kan de Technische Dienst zonder vertraging en onduidelijkheid aan de slag. Dit betekent bijvoorbeeld dat alle materialen, werkinstructies en gereedschappen aanwezig zijn. Een onderhoudsplanning draagt dus bij aan meer effectiviteit en efficiëntie. Wanneer je een planning maakt is het belangrijk om vier elementen in gedachten te houden:

  • Wat moet de Technische Dienst doen?
  • Hoe moet de Technische Dienst dit doen?
  • Wie gaat de taak uitvoeren?
  • Wanneer vindt de taak plaats?

Industrie 4.0

Wil je nog meer stappen zetten in het plannen van onderhoud? Denk dan ook eens aan voorspellend onderhoud. Door gebruik te maken van sensoren kun je zaken als trillingen of bewegingen van machines meten. Je maakt dan gebruik van data om inzicht te krijgen in de conditie van een machine. Op basis van deze informatie bepaal je dan ook het moment waarop het onderhoud uitgevoerd wordt, in plaats van dat je dat doet met op basis van een vast tijdsinterval. Zo ga je dus nóg efficiënter met je beschikbare tijd en capaciteit om.

Wil jij stappen zetten?

Wil je graag stappen zetten binnen jouw organisatie met een onderhoudsplanning? Dan helpen wij natuurlijk graag! Neem contact met ons op via +31(0)341–750500 of mail naar sales@mcmain.nl voor meer informatie!

Liever zelf aan de slag met het inrichten van je onderhoudsplanning? Dat kan! Vraag nu een gratis trial aan van McMain Online en probeer de software 30 dagen gratis. Zo ervaar je zelf alle voordelen van het werken met onderhoudssoftware en het inrichten van een planning.