Voorspellend onderhoud

Voorspel defecten en voorkom storingen


 • Monitor de condities met sensoren
 • Verminder het aantal storingen per dag
 • Voorspel defecten en vermijd stilstand
 • Efficiënte en onderbouwde onderhoudsstrategie
 • Handelen op basis van vooraf ingestelde triggers

Van preventief naar predictief onderhoud

Dankzij real-time inzicht in de conditie van jullie assets

Jullie horen het steeds vaker “Start met voorspellend onderhoud” of “Spring op de trein van industrie 4.0”. Dit is een belangrijke trend in de markt, waarbij correctief onderhoud verschuift naar predictief onderhoud. Maar wat houdt het precies in? Simpel gezegd: gebruik sensoren die jullie vertellen waar en wanneer er onderhoud nodig is. Door sensoren te koppelen aan jullie assets meten jullie o.a. de assets conditie en de efficiëntie van de productielijn. Sensoren meten bijvoorbeeld de monitor lijn output, of ze sturen data over energieverbruiken, productieverliezen, trillingen, temperaturen, luchtvochtigheid en nog veel meer. Met behulp van de sensoren worden veranderingen direct opgemerkt en zichtbaar in de software. Zo verkrijgen jullie snel inzichten en kunnen jullie onderhoud tijdig inplannen en uitvoeren. Dit zorgt voor een optimale samenwerking tussen mens en techniek.

Wil je meer lezen over de verschillen tussen alle termen? Denk aan de begrippen Smart Industry, Predictive Maintenance, Condition Based Maintenance, etc.. Lees dan hier de begrippenlijst van onze partner Factory 4 Future.

Voorspellend onderhoud in vogelvlucht

Met de hulp van sensoren kunnen jullie de stap maken van preventief naar conditie-gebaseerd of zelfs voorspellend onderhoud. Hieronder lees je de belangrijkste voordelen van predictive maintenance.

Onderbouwde keuzes maken

Door data te verzamelen, kun je keuzes feitelijk onderbouwing. Zo kun je ten alle tijden aantonen waarom je bepaalde keuzes maakt en wat hiervan de gevolgen zijn.

Real-time inzicht in assets

Omdat sensoren continu metingen doen, verzamel je veel real-time data. Zo ben je altijd op de hoogte van de conditie van jullie assets en kun je op tijd in actie komen.

Condition based maintenance

Uit de verzamelde data, lees je de condities van assets af. Zo pleeg je onderhoud op het juiste moment. Dat voorkomt onnodig hoge kosten en bespaart een hoop kostbare tijd.

Verminder stilstand

Met de hulp van sensoren en algoritmes kun je defecten voorspellen. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je op tijd in actie komen. Zo verminder je de ongeplande stilstand en kun je storingen voorkomen.

Zelflerende algoritmes

Ons algoritme kun je trainen op basis van jullie doelstellingen. Door het algoritme te voorzien van informatie, wordt het algoritme steeds slimmer en doet het accurate voorspellingen.

De belangrijkste voordelen op een rij

Alles wat je moet weten over voorspellend onderhoud

 • Maak onderbouwde keuzes met de hulp van sensordata
 • Optimaliseer je onderhoudsstrategie
 • Pleeg onderhoud op het juiste moment en voorkom onnodige stilstand
 • Verminder het aantal storingen per dag
 • Zet data om naar waardevolle informatie met de hulp van algoritmes
 • Laagdrempelig starten met voorspellend onderhoud

Het belang van voorspellend onderhoud

De behoefte aan het digitaal vastleggen van technische kennis wordt groter en technisch personeel juist schaarser. Hier komt predictief onderhoud om de hoek kijken. Het is de kunst om op het juiste moment onderhoud uit te voeren. Met behulp van sensoren kun je waardevolle inzichten verkrijgen in je productieproces en assets. Deze informatie vormt de basis voor het besparen van zowel kosten als manuren. Plus, sensoren kunnen eerder afwijkingen bij assets opmerken dan menselijke zintuigen, waardoor je storingen en langere stilstand kunt voorkomen. Dat is het belang van predictive maintenance in een notendop. In ons e-book ‘de vijf stappen van voorspellend onderhoud’ wordt duidelijk hoe je laagdrempelig en eenvoudig kunt starten met voorspellend onderhoud.

Klinkt voorspellend onderhoud je nog iets te ingewikkeld? En start je liever eerst met digitaal onderhoudsbeheer? Begin dan met het registreren van jullie onderhoudswerkzaamheden in McMain Online. Je kunt onze software 30 dagen gratis uit te proberen om te kijken wat onderhoudssoftware jullie oplevert.

FAQ

Preventief onderhoud helpt jullie om storingen te voorkomen omdat jullie machine(delen) ruim op tijd vervangen. Voorspellend onderhoud gaat een stapje verder: je kunt namelijk voorspellen wanneer een defect ontstaat. Zo kun je op het perfecte moment onderhoud verrichten. Zo treedt er minder verspilling op en besparen jullie geld. Je vervang immers geen onderdelen die nog een poosje mee hadden gekund.

Met de hulp van sensoren kun je allerlei dingen in de gaten houden om storingen te kunnen voorspellen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk aan trilling, verbruik, temperatuur en vermogen. Al deze zaken geven je inzicht in de conditie van je assets.

Ja die is er: condition based maintenance. Bij condition based maintenance verricht je onderhoud op basis van de conditie van jullie assets. Met de hulp van sensoren kun je de conditie van je assets in de gaten houden. Zo weet je precies wanneer de conditie afneemt en er onderhoud nodig is. Dat zorgt voor lagere onderhoudskosten en verhoogde betrouwbaarheid en beschikbaarheid van jullie assets.

Heel simpel, om te kunnen starten met voorspellend onderhoud heb je sensoren nodig, deze bestaan er in allerlei soorten en maten, en software om deze sensoren te kunnen uitlezen en interpreteren. Neem contact met ons op om te kijken welke sensoren het best aansluiten op jullie onderhoudsstrategie.

Wij werken volgens het principe ‘small data is big enough’. Daarmee bedoelen we dat ook kleine hoeveelheden data al veel nuttige inzichten kan brengen. Door de sensoren slim te plaatsen, kun je direct aan de slag met het interpreteren van jullie verzamelde data over de meest uiteenlopende zaken.

Jazeker, met onze gratis Open API kan je McMain Online koppelen met andere systemen die je nu al gebruikt. Zo importeer je gegevens gemakkelijk van het ene in het andere systeem, doe je geen dubbel werk en voorkom je typfouten tijdens het invoeren van data.