Preventief onderhoud. Bij McMain vinden wij dat één van de belangrijkste vormen van onderhoud. Storingen zijn als een doorn in het oog en die wil je natuurlijk voorkomen. Dit kan je doen door tijdig onderhoud aan je machines uit te voeren.

Bij McMain helpen we onderhoudsprofessionals om storingen te voorkomen. In dit artikel lees je hoe je een preventief onderhoudsplan op kan stellen zodat storingen verleden tijd zijn. Wat is een onderhoudsplan en hoe stel je dit op? Hier kom je het te weten!

Hoe begin je met een onderhoudsplan?

Hoe breng je nou structuur aan het uitvoeren van onderhoud? Een onderhoudsplan is een waardevolle troef, omdat het kan helpen om kostbare machine-uitval te voorkomen en aanzienlijke kostenbesparingen te realiseren. Het is immers een feit dat machines die niet op de juiste manier onderhouden worden, een kortere levensduur hebben. Een goed onderhoudsplan biedt duidelijke richtlijnen over welke aspecten van jouw machines regelmatig geïnspecteerd, onderhouden en indien nodig vervangen moeten worden. Dit zorgt voor minder storingen, optimale prestaties van de machines en verlenging van de levensduur. Maar hoe begin je aan het opstellen van een onderhoudsplan?

Stap 1: Identificeer je machines en apparatuur
Het eerste wat handig is om te doen, is al je machines grondig inventariseren. Plaats de belangrijkste machines bovenaan je lijstje. Zorg ervoor dat je alle essentiële gegevens, zoals serienummers en handleidingen, verzamelt om een volledig overzicht te krijgen.

Stap 2: Prioriteren preventief onderhoud
Kijk per machine welke de hoogste prioriteit heeft voor preventief onderhoud. Noteer bij elke machine mogelijke oorzaken die slecht kunnen zijn voor het functioneren, zoals olievervuiling. Het is belangrijk om potentiële storingen te herkennen en te beoordelen op welke gevolgen dit kan hebben voor de werkuitvoering.

Stap 3: Onderhoudsstrategieën ontwikkelen
Kies de meest geschikte onderhoudsstrategieën voor jouw machines, zoals: periodiek preventief onderhoud, voorspellend onderhoud met behulp van sensoren of een combinatie van beide. Wist je dat je heel eenvoudig sensordata aan McMain kan koppelen? Daarnaast leveren wij zelf sensoren die inzicht creëren in processen, prestaties, uitval en energieverbruik. De sensoren verzamelen deze informatie waarmee je storingen en defecten kan voorspellen. Dit kan je vervolgens weer terugzien in McMain.

Stap 4: Gedetailleerde onderhoudsplannen opstellen
Voor elke gekozen onderhoudsstrategie is het belangrijk om een onderhoudsplan op te stellen. In dit plan moet duidelijk beschreven staan welk onderhoud wordt uitgevoerd, wat voor materialen en middelen nodig zijn, hoe vaak de inspecties worden uitgevoerd en wie verantwoordelijk is voor de uitvoering. Wanneer je geen gebruik maakt van onderhoudssoftware, zal dit lijstje je waarschijnlijk bekend voor komen:

Zoals je ziet is het vrij onoverzichtelijk. Iedere monteur gebruikt een andere manier van noteren en daarnaast moet je zelf in de gaten houden wanneer de volgende onderhoudsbeurt is. Met behulp van onderhoudssoftware wordt dit als volgt inzichtelijker gemaakt:

Je ziet dezelfde informatie vanuit het Excel bestand, maar dan geordend. Hierdoor kan je in één oogopslag je onderhoudsplan zien. Het bijhouden van de stand van zaken zal ook een stuk makkelijker gaan doordat je elke keer dezelfde velden invult. Je kan het dus niet meer anders doen dan je collega, waardoor je het overzicht bewaard:

Stap 5: Implementatie en uitvoering
Breng jouw onderhoudsplannen tot leven door de nodige middelen en medewerkers beschikbaar te stellen. Zorg ervoor dat alle betrokkenen op de hoogte zijn van hun verantwoordelijkheden en de planning volgen. Zo pak je het uitvoeren van preventief onderhoud samen met het team aan.

Stap 6: Evalueren en verbeteren
Een goed onderhoudsplan is geen statisch document. Het moet regelmatig worden geëvalueerd en aangepast op basis van de prestaties van jouw machines en de feedback van collega’s. Het doel is om voortdurende verbeteringen te blijven doorvoeren. Op deze manier zorg je ervoor dat er voldoende onderhoud uitgevoerd wordt, maar niet te veel. Dat zou natuurlijk zonde zijn.

Onderhoudsplan in McMain

Het opstellen en aanhouden van een onderhoudsplan vraagt om wat tijd, maar betaalt zich terug in de vorm van betrouwbare en langdurige prestaties van jouw machines en apparatuur. Wellicht ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd in een onderhoudsplan en wil je hiermee aan de slag. Zoals je hebt gezien kan je een onderhoudsplan gemakkelijk opstellen en toepassen in McMain. De software houdt voor jou bij wanneer het weer tijd is voor preventief onderhoud, maakt automatisch een werkopdracht aan en zorgt ervoor dat preventief onderhoud overzichtelijk is.

Zelf aan de slag met McMain?

Wil je na het lezen van dit artikel zelf aan de slag met het onderhoudsmodel in McMain? Dat kan met de gratis 30 dagen trial van McMain Online. Je krijgt dan toegang tot alle functionaliteiten van de software zodat je deze zelf kunt uitproberen. Heb je hier vragen over of wil je meer weten over digitaal onderhoudsbeheer? Neem dan contact met ons op via +31(0)341-750 500 of sales@mcmain.nl. We staan voor je klaar!