Twee verschillende termen of één en dezelfde definitie?

Wellicht hebben jullie het ook wel eens meegemaakt, dat op familie verjaardagen mensen dikwijls vragen: wat doe je precies voor werk? Het antwoord daarop is voor ons simpel: we bouwen een CMMS. In de volksmond ook wel onderhoudssoftware genoemd. Menigeen trekt dan een wenkbrauw op om vervolgens te vragen wat dat is. Dan doe je nog een vergeefse poging door te zeggen dat het eigenlijk hetzelfde is als een enterprise asset management systeem, maar dan de Nederlandse versie ervan. Eén pot nat, maar klopt dat wel? 

Is een enterprise asset management systeem echt hetzelfde als onderhoudssoftware? Laten we daarvoor teruggaan naar de basis. Wat is de betekenis van enterprise asset management en waar staat CMMS voor? Want wanneer dat scherp is, kunnen we kijken naar de overeenkomsten en de verschillen. 

Waar staat CMMS voor?

CMMS staat voor Computerised Maintenance Management System en focust zich op onderhoud. Het is ontwikkeld om de papieren werkbonnen en uitpuilende archiefkasten te vervangen. Naarmate dit zich ontwikkelde, breidde het systeem zich meer en meer uit om aan meer behoeftes te gaan voldoen. Deze functionaliteiten gaan van preventief onderhoud en asset- en voorraadbeheer tot aan projectbeheer en mobiele functionaliteiten. En dit allemaal zonder het CMMS systeem te verlaten. Kortom, tegenwoordig kun je in met CMMS software meer dan alleen werkbonnen beheren. 

Ondanks dat het CMMS groeide in tal van mogelijkheden, blijft de kern van een CMMS het beheren van onderhoud. Deze focus is niet alleen logisch als je kijkt naar de oorsprong, maar dit is ook een voordeel. Het systeem heeft namelijk als doel om het onderhoudsbeheer te stroomlijnen. Vaak is het wel mogelijk om een CMMS te koppelen aan andere systemen die gaan over bijvoorbeeld boekhouding, planning en inkoop. Het doel? Het beheren van alle onderhoudsactiviteiten van de operationele assets.

Hoe zit het dan met Enterprise Asset Management software?

Vanuit het CMMS is Enterprise Asset Management software ontstaan (EAM software). Ze verscheen op het toneel toen de technologie het mogelijk maakte om computersystemen op verschillende locaties met elkaar te verbinden. Want elk bedrijf heeft assets, nu is het nog zaak om ze allemaal in het gareel te houden. Je wilt immers graag weten wat de locatie is van assets binnen een ruimte, wie ze gebruikt en wat de financiële waarde is. Dat is precies waar je een EAM systeem voor kunt inzetten. Want dit programma verwijst naar het beheer van alle assets binnen verschillende faciliteiten, afdelingen en geografisch locaties.

EAM bedient daarom alle facetten binnen een bedrijf die ook maar iets te maken hebben met vermogensbeheer. Denk aan inkoop, boekhouding, operaties, veiligheid en dus ook onderhoud en voorraad. Ze houdt rekening met de totale kosten en biedt een breed scala aan functies rondom het volgen, beheren en analyseren van de asset presentaties. Het doel? De levensduur van de assets te optimaliseren, te werken naar maximale beschikbaarheid en de operationele kosten verlagen. 

CMMS versus EAM

Al met al liggen CMMS software en EAM dicht bij elkaar. Logisch, want het ene systeem komt voort uit het andere systeem. In de kern focust CMMS zich op onderhoud. Het kan tegenwoordig niet meer worden weggezet als een ‘alleen een systeem voor de werkbonnen.’ CMMS is namelijk een volwaardig systeem waarbij modules zoals preventief onderhoud, voorraadbeheer, projectbeheer en mobiele functionaliteiten in het teken staan van machineonderhoud. EAM is bedrijfsbrede software en dus inzetbaar op allerlei afdelingen. Zo ook voor het technisch onderhoud. De focus ligt alleen op vermogensbeheer en niet specifiek onderhoudsbeheer.

Kortom, twee verschillende programma’s, met beide een eigen definitie en beide hun eigen doel. Maar door de jaren heen zijn deze twee softwaresystemen steeds verder ontwikkeld, waardoor ze dichter bij elkaar kwamen te liggen. 

Is McMain dan een CMMS of een EAM?

De oorsprong van McMain ligt bij het beheren van het onderhoud. Dat is de kern van het programma. Je zou het dus kunnen scharen onder een CMMS pakket. Maar ook McMain is gegroeid waardoor het programma ook bedrijfsbreed is in te zetten, zoals een EAM. Denk aan facturatie, inkoop & voorraad, maar ook de lifecycle van assets beheren, is mogelijk naast onderhoud.

Vraag jezelf dus af, waar wil ik de software voor inzetten: onderhoud of bedrijfsbreed? Want zo kun je bepalen of je alleen een CMMS nodig hebt of een EAM met de aanvullende modules en koppelingen aan een ERP-systeem.

Benieuwd naar McMain in het echt?
Tof! Wij begrijpen dat de software zelf uitproberen de beste manier is om kennis te maken. Daarom stellen wij McMain Online 30 dagen gratis beschikbaar. Vraag een trial aan en ga direct van start in deze online omgeving. Op zoek naar meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op via sales@mcmain.nl of bel naar 0341 – 750 500.