Het is je vast niet ontgaan dat machines ingewikkelder worden. Ze bevatten een steeds grotere softwarecomponent waardoor ze om meer vragen dan enkel een smeerbeurt. Dit zorgt ervoor dat je langer bezig bent met het uitvoeren van onderhoud waardoor de machine voor langere tijd stilstaat. Met Asset Performance Management kan je dit probleem bij de wortels aanpakken.

Wat is Asset Performance Management?

Asset Performance Management (APM) is een strategie die je helpt bij het maken van slimme keuzes over het beheren van je assets. Het doel is om de productiviteit van je machines te verhogen en ervoor te zorgen dat ze altijd klaar staan wanneer ze moeten draaien. APM werkt van A tot Z: het meten, controleren en verbeteren gaat de gehele levensduur van de machine door. Dankzij het meten weet je hoe betrouwbaar, beschikbaar en veilig de machines zijn. Met deze benadering kan je belangrijke metingen als gemiddelde reparatietijd (MTTR), levensduur van assets en veiligheid verbeteren. Het resultaat hiervan is dat je assets een hoge uptime hebben en dus weinig stilstaan. Dit is natuurlijk bevorderlijk voor je productie. 

Hoe start je met Asset Performance Management?

Om te starten met APM, zijn er 4 stappen die je moet doorlopen:

Stap 1. Verzamel de volgende gegevens van je assets:

    • Machinedata: operationele uren, draaisnelheden, trillingsniveaus en energieverbruik.
    • Onderhoudsgegevens: vorige onderhoudsbeurten, reparaties, vervangen onderdelen.
    • Storingsgeschiedenis: eerdere storingen, de oorzaken ervan, de duur van de stilstand.

Stap 2. Begrijp en analyseer de gegevens
Door deze gegevens te analyseren, krijg je inzicht in de huidige toestand van je assets. Dit kan je doen met behulp van onderhoudssoftware, zoals met een onderhoudsbeheersysteem. Hier kan je al je gegevens digitaal opslaan zodat je informatie altijd weer snel terug kan vinden.

Stap 3. Maak een plan
Nu je de belangrijkste gegevens verzameld hebt, is het tijd om een plan te maken. Je weet nu wanneer welke asset onderhoud nodig heeft om de uptime te verhogen. Hierdoor kan je de werkschema’s van je medewerkers aanpassen op de onderhoudsschema’s van je assets. Het doel is om de productiviteit van je Technische Dienst te vergroten door slim in te plannen.

Stap 4. Blijf monitoren
Blijf altijd kijken naar wat er gebeurt binnen je onderhoudsbeheer. Terwijl je de gegevens monitort en bijhoudt, kan je eventueel nieuwe processen toepassen om de uptime van je machines continu te verbeteren.

Voordelen van Asset Performance Management

Vermindert kosten
Door de assets goed in de gaten te houden, kan je de kosten voor reparaties en onderhoud verminderen. Als je tijdig onderhoud uitvoert, verleng je de levensduur van je assets. Hierdoor zal het aanschaffen van dure onderdelen voor reparatie minder vaak nodig zijn.

Verhoogt de uptime
De beschikbaarheid van je assets is heel belangrijk. Het heeft invloed op productiviteit, veiligheid, kwaliteit en financiële resultaten. Met APM kan je de uptime van je assets verhogen door problemen te voorzien en op te lossen voordat ze je organisatie beïnvloeden.

Vermindert downtime
Door APM toe te passen, krijg je inzicht in je onderhoud. De gegevens die je verzamelt helpen je bij het voorspellen wanneer een asset onderhoud of reparatie nodig heeft. Zo kan je slim onderhoud plannen om kostbare downtime te vermijden.

Tips en tricks

Stel duidelijke doelen: bepaal voor jezelf heldere doelen als je start met APM. Wil je bijvoorbeeld de uptime van je machines verbeteren, de onderhoudskosten verlagen, of de operationele efficiëntie vergroten? Het stellen van duidelijke doelen helpt bij het sturen van de APM-strategie.

Kies de juiste tools: kies voor onderhoudssoftware die past bij jouw specifieke behoeften en budget. Deze software kan je helpen bij gegevensverzameling, analyses, voorspellend onderhoud en rapportages.

Betrek je team: zorg ervoor dat je team betrokken is bij het APM-proces. Train je medewerkers om een eventuele nieuwe tool effectief te gebruiken en moedig hun betrokkenheid aan bij het verbeteren van de uptime.

Start klein en schaalbaar:
begin met het toepassen van APM op een beperkt aantal assets voordat je het uitbreidt naar de rest van je organisatie. Door niet te hard van stapel te lopen, kan je eerst evalueren en eventueel aanpassingen aanbrengen.

Blijf meten en analyseren: blijf gegevens verzamelen over de prestaties van je assets en analyseer deze regelmatig om trends te identificeren en eventuele problemen vroegtijdig op te sporen. Hierdoor blijf je voortdurend verbeteren.

McMain helpt bij het toepassen van APM binnen jouw organisatie

Wil je aan de slag met het verbeteren van je uptime en het verlengen van de levensduur van je assets? Met McMain Software kan je gemakkelijk digitaal al je machinedata opslaan, waardoor je de assets kan blijven monitoren. Zelf uitproberen? Dat kan met de gratis 30 dagen trial van McMain Online. Je krijgt dan toegang tot alle functionaliteiten van de software zodat je deze zelf kunt uitproberen. Heb je hier vragen over of wil je meer weten over digitaal onderhoudsbeheer? Neem dan contact met ons op via +31(0)341-750 500 of sales@mcmain.nl. We staan voor je klaar!