En wat het opvolgen van deze tips nog meer brengt
Het besparen op onderhoudskosten is voor vele organisaties een doelstelling, maar hoe doe je dat precies? Het is een veelgestelde vraag. Daarom geven we in dit eerste deel verschillende tips hoe je kunt toewerken naar het verlagen van jullie onderhoudskosten. Er is namelijk geen gouden regel, maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.
Vaak gaat het doel om te besparen hand in hand met andere organisatiedoelen op lange- en korte termijn en de beschikbaarheid van jullie personeel. Daarom is het verstandig om doelen met elkaar te combineren.
Besparen op onderhoudskosten
Onze consultants Rowan ter Steege en Bas Weij hebben daarom verschillende tips voor jullie opgesteld om te kunnen besparen op onderhoudskosten.
Tip 1: voer een Pareto analyse uit
Wellicht een onbekende term, maar deze analyse staat ook wel bekend als de 80/20 regel. Gaat er al een belletje rinkelen? Het Pareto effect gaat er vanuit dat een grote meerderheid van de problemen (80%) te herleiden zijn naar een paar belangrijke oorzaken (20%). Hiermee focussen jullie je als team op de problemen met de grootste verbeterpotentieel.
Op basis van het inzicht dat jullie opdoen, kun je een actieplan opstellen om de problemen aan te pakken. Zo kunnen jullie toewerken naar een situatie waarin deze 80% van de belangrijke oorzaken niet tot minder voorkomen. Zo besparen jullie tijd en geld op veelvoorkomende problemen.
Stel bijvoorbeeld een business case op per probleem inclusief de Return On Investment om het actieplan te pitchen aan je manager.
Tip 2: investeer in meer preventief onderhoud
Door te investeren in meer preventief onderhoud, krijgen jullie nieuwe inzichten binnen de Technische Dienst. Bijvoorbeeld in de taken van de monteurs, maar ook in de voorraad. Het preventieve onderhoud zorgt ervoor dat jullie besparen op kosten en de technische capaciteit op het juiste moment kunnen inzetten. Het is een feit dat assets langer meegaan en de ongeplande stilstand afneemt als je goed voor de machines zorgt en met geplande stops werkt.
Wist je dat je ook digitale preventieve onderhoudsmodellen kunt aanmaken? Bijvoorbeeld in een onderhoudsbeheersysteem. Door dit digitaal in te stellen, verschijnen werkbonnen namelijk automatisch in de lijst met nog uit te voeren taken. Een onderhoudsbeheersysteem denkt met jullie mee en zo weten jullie precies waar actie nodig is. Hierover lees je meer onder de volgende tip.
Tip 3: ga werken met een onderhoudsbeheersysteem
Onze hoofden zitten vaak heel vol, want we dragen een hoop kennis en kunde met ons mee. Heel handig, maar als we daarnaast ook nog eens precies moeten onthouden wat de historie is van een asset, vragen we wel veel van onszelf. Daarom is het slim om hulpmiddelen aan te schaffen die jullie ondersteunen en alle informatie waarborgen op één plek. Zo leg je die hoop aan kennis en kunde digitaal vast. Denk bijvoorbeeld aan het inzichtelijk maken van de storingshistorie. Hierdoor realiseren jullie een hogere oplossingsgraad en een snellere oplossingstijd. Want als een storing vaker voorkomt, weet je immers waar je de oplossing moet zoeken.
Een tweede duidelijke indicator is het magazijn. Je grijpt minder mis omdat het magazijn en daarbij horende voorraad op orde zijn. Zo duurt het minder lang voordat het personeel de juiste materialen heeft gevonden, want het systeem vertelt waar het ligt, met de huidige hoeveelheid. De derde indicator waarop je kunt meten is de leveranciers. Door te werken met een onderhoudsbeheersysteem kunnen jullie duidelijke (prijs)afspraken maken. Kortom, een onderhoudssysteem geeft grip en met grip kun je sturen.
Wil jij een onderhoudsbeheersysteem proberen?
Benieuwd naar de bijdrage van onderhoudsbeheersysteem bij jullie op de werkvloer? Start met onze vrijblijvende en gratis trial van 30 dagen en ontdek het zelf. Daarnaast hebben we een productenboek over McMain Online zodat jullie het doen en laten van de onderhoudssoftware rustig kunnen nalezen.