Cornelis Vrolijk Seafood
Van blackbox onderhoud naar audit proof
Al sinds 1968 is Cornelis Vrolijk Seafood producent van verpakte visproducten zoals haring, makreel en gebakken vis. Het open karakter van het familiebedrijf is in de afgelopen jaren nauwelijks veranderd, ondanks hun forse groei. Korte lijnen en een nuchtere, maar realistische aanpak tekenen de organisatie.
Toen binnen Cornelis Vrolijk Seafood de beslissing was genomen om over te gaan naar een nieuw onderhoudssysteem was het al snel duidelijk dat het om een Cloud-oplossing moest gaan. “Tot voor kort werd alle omtrent de aanvoer van verse vis en visverwerking opgeslagen op één server. Dat was een situatie die verre van ideaal was”, vertelt Rick van den Berg, Hoofd Research & Development.
Een voedselveilig proces
Volgens Van den Berg begint voedselveilig produceren bij de inrichting van een nieuwe bedrijfshal of fabriek. “In de praktijk komt het nog te vaak voor dat machinebouwers een machine en/of installatie functioneel bouwen en eenvoudigweg uitleveren. Dit kan mijns inziens niet. Vanuit mijn werkveld bekeken zou ik een bredere aanpak toejuichen. Medewerkers die met de nieuwe machines moeten werken, moeten namelijk getraind worden om er verantwoord mee te werken en om deze voedselveilig schoon te maken. Zaken die mijns inziens essentieel zijn om een voedselveilig proces te kunnen inrichten”.
Digitalisering binnen Cornelis Vrolijk Seafood
Hoe kan onderhoudssoftware dan worden ingezet? “McMain kan heel erg breed worden ingezet”, vertelt Marja Tiekink. “Zo kun je het systeem inzetten om het onderhoud inzichtelijk te maken, maar ook voor andere zaken zoals wagenparkbeheer, voorraadbeheer, materiaalbeheer of leverancierscontracten. Toen Cornelis Vrolijk Seafood begon met de implementatie van McMain, hebben we geadviseerd om dit op te bouwen in stappen. Ons advies was: begin eerst met het in kaart brengen van wat er minimaal nodig is om te voldoen aan de FSSC 22000. Essentieel daarbij was te bepalen tot welk niveau je wil gaan met het in kaart brengen van de objecten en op basis van welke criteria, bijvoorbeeld de aanschafkosten van een machine.”
Mobiel werken met de Melder App
Binnen Cornelis Vrolijk Seafood wordt er ook gewerkt met de McMain Melder App. Treedt ergens in de plant een storing of schade op, met een niet-dringende aard, dan kan de betreffende werknemer met zijn of haar telefoon een foto en een verslag met exact locatie-bepaling maken van de situatie ter plaatse en deze doorsturen naar McMain. Alle gegevens worden opgeslagen en verzameld op één centrale plek. Met name bij audits is dit een uitkomst, omdat alle situaties die zich hebben voorgedaan met één druk op de knop inzichtelijk kunnen worden gemaakt. Teven kan worden aangetoond hoe die situatie is opgelost en hoe aan aan de eisen van de FSSC 22000 is voldaan. Met andere woorden: de data in McMain kunnen nadien als bewijsvoering dienen.
“Dit is met name ook van groot belang bij machinevrijgave na het uitvoeren van onderhoud. Zodra een werkbon in het systeem is afgetekend door een monteur, krijgt de productieleiding hiervan een melding”, vult Van den Berg aan. “Pas als aan alle voorwaarden is voldaan, kan de machine weer voor productie worden vrijgegeven. Degene die hiervoor verantwoordelijk is, krijgt hiervoor rechten toegewezen in McMain. Zo krijgen monteurs bijvoorbeeld het recht om werkbonnen af te tekenen. Deze rechten moeten van te voren goed worden vastgelegd in het proces.”
Download hier het artikel uit process control over voedselveiligheid.
Aan de slag met onderhoudssoftware?
Benieuwd naar de stappen die jij kan zetten met onderhoudssoftware? Start gratis de trialversie van McMain Online en probeer het zelf uit! Heb je nog vragen, neem dan vrijblijvend contact op via sales@mcmain.nl of 0341 – 750 500.