Als de brandweer uitrukt voor een noodsituatie telt iedere seconde. Brandweerlieden moeten daarom blindelings op hun materieel en uitrusting kunnen vertrouwen. Zowel voor hun eigen veiligheid als die van een ander.

“Het is emotioneel werk waarbij de kleinste details tellen,” vertelt Peter van Buuren. Als Product Manager Breathing Equipment bij Dräger weet hij waar hij het over heeft: “Alles moet in optimale conditie zijn als het er op aankomt.”

Eén van de organisaties die gebruikmaakt van het gehele adembeschermingspakket van Dräger is Veiligheidsregio Zeeland. Het materieel dat door de brandweerlieden gebruikt wordt, waaronder de gelaatstukken t.b.v. de adembescherming, vereisen zeer regelmatig onderhoud en reiniging.

Gelaatstukken verzamelen voor controle

“Er zijn standaard periodieke controles van het materieel. Daarnaast worden de gelaatstukken iedere keer nadat ze gebruikt zijn uitgebreid gereinigd en nagekeken,” vertelt Peter. “Dit gebeurt in de adembeschermingswerkplaats, die hier speciaal voor ingericht is.”

In elk van de 64 kazernes van de veiligheidsregio, verdeeld over de verschillende Zeeuwse eilanden, liggen voldoende gelaatstukken voor alle brandweerlieden. Het is dus belangrijk om te weten welke gelaatstukken op welk moment naar de adembeschermingswerkplaats moeten voor reiniging of controle. Tegelijkertijd moeten er op elke kazerne voldoende gelaatstukken achterblijven om te gebruiken wanneer de brandweer moet uitrukken.

Gelaatstuk scannen met RFID tag
RFID-tag in gelaatstuk wordt gescand in adembeschermingswerkplaats

Veiligheidsregio Zeeland heeft een logistiek medewerker in dienst die ervoor verantwoordelijk is om al het materieel op het juiste moment op de juiste plaats te bezorgen.

Bezoek kazernes tijdrovend en lang niet altijd nodig

Tot voor kort was er geen tot weinig inzicht in welke gelaatstukken zich op welke locatie bevonden. Daarom reed de logistiek medewerker standaard langs alle kazernes in Zeeland om materieel op te halen en mee te nemen naar de werkplaats. Een tijdrovende klus, ook omdat er lang niet altijd op iedere kazerne gelaatstukken meegenomen hoefden te worden. Vanwege het gebrek aan inzicht bezocht de logistiek medewerker toch iedere keer elke kazerne.

“Binnen Veiligheidsregio Zeeland leefde de wens om efficiënter om te gaan met dit logistieke proces,” vertelt Peter, “zodat er geen kazernes meer zouden worden bezocht zonder dat dat nodig was. Het was daarom nodig om een overzicht te creëren met de locatie van ieder gelaatstuk en de datum wanneer deze naar de adembeschermingswerkplaats moet voor reiniging en controle. Met dit overzicht kan de logistiek medewerker gericht op pad en wordt zijn rit veel efficiënter, omdat hij precies weet op welke kazernes gelaatstukken (of andere materialen) liggen die meegenomen moeten worden naar de werkplaats.”

Ademluchtflessen met RFID tags in het handwiel
Ademluchtflessen met RFID-tag in het handwiel

Interface tussen McMain en Drägerware creëert picklist

“Om dit doel te bereiken is er een interface ontwikkeld tussen McMain, de Asset Management Software die Veiligheidsregio Zeeland gebruikt, en Drägerware, de software waar alle informatie over ieder gelaatstuk in bijgehouden wordt,” gaat Peter verder.

“Vanuit Drägerware worden met een vast tijdsinterval alle relevante gegevens geëxporteerd die nodig zijn om in McMain een picklist van de mee te nemen gelaatstukken te genereren. Denk hierbij aan de eerstvolgende keuringsdatum of de afschrijvingsdatum van een onderdeel.

Het enige dat de logistiek medewerker dan nog hoeft te doen is de RFID-tag van ieder gelaatstuk te scannen. Op dat moment wordt de locatie gewijzigd en aangepast in McMain, zodat deze altijd actueel is. Hierdoor heeft de veiligheidsregio te allen tijde een up-to-date overzicht van de locatie van alle gelaatstukken.”

Vlekkeloze samenwerking Dräger en McMain

De samenwerking tussen Dräger en McMain heeft meer dan alleen een praktische oplossing voor Veiligheidsregio Zeeland opgeleverd. “Ook over de samenwerking met McMain zijn wij erg te spreken,” zegt Peter. “Ik weet zelf wel het één en ander van IT-zaken, maar de kennis die nodig was voor dit project ging mij toch echt boven de pet. Eén van mijn collega’s van de IT-afdeling stond daarom in contact met de specialisten van McMain. Dit verliep allemaal heel soepel en daar zijn we erg positief over.

Ook op praktisch vlak hebben we elkaar gevonden. Wij zijn bij Dräger namelijk heel lang op zoek geweest naar een handheld scanner om de RFID-tag in het gelaatstuk uit te lezen. Het is belangrijk dat het praktisch en gemakkelijk werkt voor de mensen die het in de praktijk gebruiken. Het is een groot voordeel dat McMain met dezelfde hardware gebruikt kan worden, zodat er voor de gebruiker niets veranderd.”

Ook een interface met McMain?

Wil je meer weten over de interface tussen McMain en Drägerware? Bekijk dan ook de speciale partnerpagina. Het is ook mogelijk om McMain met andere software te koppelen, doormiddel van een interface. Wij denken graag met je mee over de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op als je hier meer over wilt weten.