In een wereld waarin milieubewustzijn steeds belangrijker wordt, hoor je tegenwoordig vaker termen als duurzaamheid, recyclen en circulariteit. Het zijn onderwerpen waar je misschien zelf ook regelmatig bij stilstaat en waar je als organisatie je steentje aan wil bijdragen. Echter blijft dan nog de vraag: waar begin je als je wil starten met circulair ondernemen?

Voordat we in de voordelen duiken, kijken we eerst naar het algemene plaatje. Wat is circulair ondernemen en hoe kan je dit implementeren binnen jouw organisatie? Circulair ondernemen is het maximale uit je assets halen. Dit doe je onder andere door circulair onderhoud waarbij je de ‘’maak-gebruik-gooi weg’’ benadering vervangt door een meer duurzame werkwijze. Hoe mooi is het om de levensduur van je assets te verlengen, waardeverlies laag te houden en te verduurzamen tegelijk?  Deze manier van onderhoud biedt een innovatieve benadering om niet alleen je ecologische voetafdruk te verkleinen, maar ook om kosten te besparen. Ontdek zelf de voordelen van circulair onderhoud door verder te lezen!

Bespaar kosten met circulair onderhoud

Door te starten met circulair onderhoud kan je als organisatie de levensduur van je assets aanzienlijk verlengen. Door proactief onderhoud en gerichte reparaties uit te voeren, kan je kostbare vervangingen uitstellen. Dit resulteert in lagere kosten op de lange termijn. Bovendien worden assets gerepareerd of geüpgraded in plaats van weggegooid. Hier heb je als organisatie meer profijt van, want het hergebruiken van bestaande assets is vaak goedkoper dan het aanschaffen van nieuwe.

Minimaliseren van afval en verspilling

Met circulair onderhoud draag je als organisatie bij aan het minimaliseren van afval en verspilling. Door bijvoorbeeld refurbishment toe te passen, kan je defecte of versleten onderdelen hergebruiken of repareren, in plaats van weggooien. Daarnaast draagt circulair onderhoud bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Door assets te hergebruiken, wordt de behoefte aan nieuwe grondstoffen en energie verminderd. Dit leidt tot een lagere ecologische voetafdruk en vermindert de druk op het milieu. Hierdoor help je de natuur een handje.

Creatieve oplossingen

Circulair onderhoud moedigt je als organisatie aan om met nieuwe ideeën te komen. Het daagt je uit om op creatieve wijze oplossingen te bedenken om assets langer te laten meegaan, materialen opnieuw te gebruiken en de efficiëntie te vergroten. Dit zorgt voor een voedingsbodem van innovatie, waarbij je nieuwe manieren ontdekt om je organisatie te verbeteren en betere resultaten te behalen.

Starten met circulair onderhoud

Nu je weet wat circulair onderhoud inhoudt en wat de voordelen zijn, ben je wellicht geïnteresseerd geraakt in het circulair ondernemen. Wij zouden McMain niet zijn als wij je daarbij willen helpen en je op het juiste pad willen sturen. Het is logisch dat je nu niet direct begint met circulair onderhoud, maar wij zouden je graag op weg willen helpen met de volgende tips.

Begin klein

Probeer niet meteen te hard van stapel te lopen. Beginnen met circulair onderhoud kan best een uitdaging zijn. Om het behapbaar te maken, moet je rustig aan beginnen. Ga eens een gesprek aan met een collega om de voordelen te bespreken. Kijk samen wat circulair onderhoud voor de organisatie kan betekenen. Kijk verder naar je eigen assets. Waar zou je een onderdeel van een bepaalde asset nog meer voor kunnen gebruiken? Verdiep je eens in het repareren van onderdelen en bekijk hoe je dit kan toepassen in je onderhoudsproces. Uiteindelijk gaat het balletje vanzelf rollen.

Samen sterker naar een circulaire toekomst

Je hoeft het niet alleen te doen. Kijk eens rond in je kring of branche of er partners zijn die het circulair ondernemen samen willen aanpakken. Wellicht komen jullie tot innovatieve ideeën waarin jullie elkaar kunnen ondersteunen. Daarnaast kan een partner veel kennis hebben over het hergebruiken, terwijl jij alles weet over het repareren van onderdelen. Deel deze kennis en help elkaar op weg.

Ontdek de kracht van een onderhoudsbeheersysteem

Heb je al inzichtelijk hoe jouw assets onderhouden worden? Verdiep je eens in een onderhoudsbeheersysteem dat jou precies kan vertellen welke assets op welk moment onderhoud nodig hebben. Door preventief onderhoud uit te voeren verlaag je het aantal storingen, waardoor je de levensduur van je asset juist weer verhoogt. Het onderhoudsproces verbeteren is een goede eerste stap naar circulair ondernemen.

Nu je meer weet over circulair onderhoud, ben je wellicht benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie. Door het implementeren van preventief onderhoud met McMain, kan je de levensduur van je assets verlengen en zo de waarde ervan behouden. Dit vormt de belangrijkste eerste stap naar het realiseren van circulair onderhoud. Benieuwd naar de software? Vraag dan de gratis trial aan van McMain Online. Daarmee kan je, geheel vrijblijvend, 30 dagen gebruikmaken van alle functionaliteiten die de software te bieden heeft voor digitaal onderhoudsbeheer. Heb je vragen? Neem dan contact op met sales@mcmain.nl of +31(0)341-750 500.