Papieren werkorders. Uitgeprint vanuit een spreadsheet, of zelfs met de hand ingevuld. Monteurs die voor elke machine een geprinte werkopdracht bij zich hebben, en met deze papierwinkel aan de slag gaan. We herkennen het allemaal. Niet de meest efficiënte manier van werken, maar nog wel heel veel gebruikt. Heb je er weleens over nagedacht dit proces te vereenvoudigen en te digitaliseren? Het gebruik van QR-codes binnen asset management software is hiervoor de oplossing. In dit artikel gaan wij dieper in op het gebruik van QR-codes en de voordelen die deze bieden.

Waarom QR-codes?

Iedereen kent ze: de -meestal- zwart witte vierkantjes, opgebouwd uit blokjes en streepjes. Binnen een fabriek vinden we QR-codes in de ideale situatie terug op twee plekken; op objecten en in het magazijn. Maar waarom is het gebruik van QR-codes nu zo belangrijk? Simpel! Door jouw machines, objecten en artikelen te voorzien van een QR-code, worden workflows gestroomlijnd en is informatie sneller te raadplegen. Bovendien leidt dit tot minder onderbrekingen, (menselijke) fouten en lagere (onderhouds)kosten. Kortom, QR-codes zorgen voor gebruiksgemak. 

Juiste informatie op de juiste plek

Het bijhouden van informatie over jouw assets in spreadsheets is zeer foutgevoelig en kost veel tijd. Doordat objecten vaak een naam hebben die bestaat uit een ingewikkelde combinatie van letters en cijfers, wordt een melding bovendien vaak gemaakt op afdelingsniveau, in plaats van op objectniveau. Dit leidt ertoe dat de Technische Dienst zelf moet uitzoeken om welke machine het specifiek gaat.

Door een object te voorzien van een QR-code, hoeft de productiemedewerker het object alleen maar te scannen en kan de melding hier eenvoudig aan gekoppeld worden. Hierdoor heeft de TD toegang tot alle informatie die hoort bij het object. Van de storingsgeschiedenis tot handleidingen en van meldingen tot de realtime conditie. Bovendien wordt er op deze manier historie op het object opgebouwd.

“Regelmatig spreek ik mensen van de technische dienst die werken met objecten die nog niet voorzien zijn van QR-codes. Zij verliezen doorgaans een hoop tijd aan het ophalen van de juiste informatie, voor zij daadwerkelijk aan de slag kunnen met hun werk.”

Rowan ter Steege – Business Consultant

Bespaar kosten

Met het scannen van de QR-code wordt simpel en snel alle benodigde informatie opgehaald. Dit bespaart een hoop frustratie, tijd en geld. Maar dit is niet de enige reden dat het gebruik van QR-codes leidt tot kostenreductie. Vaak worden artikelen in het magazijn voorzien van barcodes of RFID-tags. Om deze af te kunnen lezen zijn speciale scanners nodig. Deze zijn vaak erg kostbaar, en bovendien niet gebruiksvriendelijk. Door de QR-code te scannen met de camera op smartphone of tablet, kun je direct beginnen met het traceren en beheren van voorraad. Hiermee zijn dure scanners van derden verleden tijd.

Zelf aan de slag met QR-codes?

Wil jij ook aan de slag met autonoom onderhoud? Binnen de asset management software van McMain is het mogelijk de gestandaardiseerde inspectielijsten weg te schrijven. Wij helpen je graag.