Pontifexx en McMain: de juiste ingrediënten voor succesvol onderhoud bij Wellness Pet Company

“Dankzij de onderhoudssoftware van McMain werkt de TD veel efficiënter en zijn wij altijd audit-proof.”

In 2020 is de technische dienst van Wellness Pet Company op de achtergrond begonnen met het inrichten van McMain. Op 4 oktober 2021 is de organisatie van start gegaan met het werken met de onderhoudssoftware. Een speciale dag voor een producent van kauwsnacks voor honden, het was tenslotte ook Dierendag. We spraken met Mike Smit, Proces Technicus, over zijn ervaring met McMain.

Moke Smit Digitale Monteur McMain
Mike Smit aan het werk met de Digitale Monteur van McMain

Van aardappelzetmeel tot kauwsnacks voor honden

Aardappelzetmeel-coöperatie Avebe uit het Groningse Veendam besloot zo’n twintig jaar geleden te onderzoeken wat er nog meer met aardappelzetmeel gedaan kan worden. Tijdens dit onderzoek is het idee ontstaan om hondensnacks te ontwikkelen op basis van natuurlijke ingrediënten. Hiervoor is de organisatie Paragon opgericht.

De hondensnacks van Paragon zijn in veel landen verkrijgbaar, waarbij de VS de grootste afzetmarkt is voor het bedrijf. In 2017 is Paragon overgenomen door WellPet, één van de grootste Amerikaanse Petfood fabrikanten. Na een naamswijziging produceert de organisatie hun biologisch-veganistische hondensnacks tegenwoordig onder de naam Wellness Pet Company Veendam.

Efficiënter werken door co-creatie van Pontifexx en McMain

Mike vertelt hoe de overstap naar McMain is verlopen: “Wij zijn aan het professionaliseren en groeien hard. Goede onderhoudssoftware is dus een must. De SharePoint applicatie die werd gebruikt, voldeed niet meer aan de wens en zorgde ervoor dat storingen niet altijd de juiste opvolging kregen. We zochten een systeem dat vóór de jongens werkt, en niet leidt tot verhoging van de administratieve workload.”

Met deze wens ging Wellness Pet Company naar Pontifexx, die McMain adviseerde als het best passende pakket. De implementatie van de software werd ook verzorgd door Pontifexx. “Dit verliep vlekkeloos. Frenklin Kiemeney, Maintenance Consultant bij Pontifexx, heeft ons tijdens het hele traject begeleid. Hij gaf de trainingen met enorm veel passie en enthousiasme. De co-creatie van Pontifexx en McMain leidde ertoe dat wij veel efficiënter zijn gaan werken, in een relatief korte tijd,” aldus Mike.

Door de persoonlijke communicatie liep het proces op rolletjes

“Pontifexx heeft als slogan verbinden en verbeteren. Dit hebben ze meer dan waar gemaakt. Wij zochten een pakket dat aansloot bij onze wensen, maar ook een manier om de organisatie hier kennis mee te laten maken. Pontifexx is sterk in de communicatie op verschillende niveaus binnen de organisatie. Hierdoor werd het systeem goed en snel geadopteerd en liep het proces op rolletjes. Dit geldt overigens ook voor McMain. We hoeven maar te mailen en binnen no-time is het geregeld. Zowel Pontifexx als McMain zijn enorm kundig en weten goed waar ze het over hebben.”

Data koppelen in PowerBI dashboard

“Wat Mike betreft is het belangrijkste voordeel van McMain het duidelijke overzicht op het uit te voeren werk: “Daarnaast geeft McMain ons inzicht in de details van het werk, zoals de uren en de stilstand. Door het fantastische werk van consultants Rowan en Richard hebben we deze data inmiddels kunnen koppelen in een PowerBI dashboard.

Hierdoor kunnen we goed zien hoeveel werkopdrachten er zijn en welk percentage daarvan een storing is. Zo weten we hoeveel uren aan stilstand we hebben per machine en machinegroep. Ook kunnen we precies zien hoeveel uur de technische dienst bezig is met het verhelpen van elke storing. We kunnen hierdoor patronen herkennen en acteren op veel voorkomende storingen.”

Onderhoudsmanagement in McMain
Wellness Pet Company gebruikt McMain Software

McMain ontzorgt rondom administratie BRC

Wellness Pet Company is BRC AA gecertificeerd (De British Retail Consortium Global Standards bepaalt aan welke eisen organisaties die levensmiddelen produceren moeten voldoen omtrent voedselveiligheid en kwaliteit – red.) en McMain heeft een belangrijke rol binnen de audits. “Op het gebied van voedselveiligheid en kwaliteit zijn wij ver gevorderd. Dit maakt dat wij de beste kauwsnacks voor honden produceren,” vertelt Mike trots.

“De audits worden nu nog vooraf aangekondigd,” gaat Mike verder. “We hebben alles op het gebied van BRC-certificering heel goed voor elkaar, maar er moet natuurlijk altijd nog één en ander voorbereid worden voor een audit. In de toekomst zullen we ook onaangekondigde audits krijgen. De rol van McMain wordt dus alsmaar belangrijker. Daarnaast gaan we werken aan ons fundament, waardoor de afhankelijkheid van de onderhoudssoftware groter wordt. Magazijn, inkoop, alles wordt in McMain ondergebracht.

“McMain helpt ons te allen tijde audit-proof te zijn”

Daardoor ontzorgt McMain ons wat betreft de administratie voor de BRC. We kunnen risico’s voor de voedselveiligheid koppelen aan werkopdrachten en dit documenteren. Door de preventieve onderhoudsmodellen zijn we jaarlijks ruim op tijd met keuringen, kalibraties, inspecties, onderhoud en metingen. Hierdoor kunnen we nog beter presteren op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid dan voorheen.”

FMECA als basis voor het preventief onderhoudsplan

Het streven bij Wellness Pet Company is om in de toekomst meer preventief onderhoud uit te gaan voeren vanuit McMain, om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op een audit. Inspectielijsten zijn op dit moment al onderdeel van het preventief onderhoudsmodel van de organisatie.

De afgelopen tijd heeft bij Wellness Pet Company in het teken gestaan van nieuwe lijnen en het waarborgen van de garantie van de leverancier. Het preventief onderhoud dat hiervoor nodig is, wordt allemaal verwerkt en ingepland in McMain. Ook de technische beschikbaarheid is een belangrijke pijler. Op basis van FMECA worden de bevindingen vertaald naar een preventief onderhoudsplan.

Meer weten of zelf aan de slag?

Wil je meer weten over onze implementatiespecialist Pontifexx, neem dan contact op met info@pontifexx.nl. Wil je onze onderhoudssoftware ervaren? Probeer gratis de trialversie van McMain Online en probeer het zelf uit! Heb je nog vragen, neem dan vrijblijvend contact op via sales@mcmain.nl of 0341 – 750 500.