Forbo Flooring Systems

“Dankzij McMain Software hebben wij 30% minder storingen”

Forbo Flooring Systems is een wereldwijd concern dat PVC-vloeren maakt. Binnen Forbo houden medewerkers met passie voor vloeren zich bezig met de ontwikkeling, productie en verkoop van vloerbedekking en industriële producten. Er wordt wel eens gezegd:  “Alle goede vloeren die in woonprogramma’s voorbij komen, zijn van Forbo.” 

Om de productie van deze vloeren in goede banen te laten lopen, maakt Forbo sinds 2000 gebruik van de software van McMain. Dat ondersteunt hen bij het overzichtelijk maken van de algemene onderhoudsactiviteiten en het preventief onderhoud. Herbert Stroeve, inkoop Technische Dienst, vertelt ons over zijn ervaringen met de onderhoudssoftware van McMain.

Hoe het begon

“Voordat McMain zijn intrede deed binnen Forbo werd er gebruik gemaakt van een ander programma. Dit was ook een preventief onderhoudssysteem, maar het bleef veel papierwerk. Het was daarom tijd voor een moderner, meer digitaal systeem. Waar we eerst veel werk handmatig moesten verrichten, gaat het nu vanzelf. McMain genereert de lijsten die we willen zien. Denk aan storingstijden en preventieve onderhoudsschema’s van de producties. Alles is in te zien. Vroeger gebruikten we voor deze informatie post-its met gegevens die elke twee à drie maanden in het systeem moesten worden ingeklapt. Dat was echt een heel karwei.”

Dankzij McMain is alles in te zien en al het papierwerk is vervangen door automatisering.

Gebruiksvriendelijkheid

“McMain is een gebruiksvriendelijk systeem, daarmee bedoel ik het complete systeem. Echt alles. Het gaat erom hoe het systeem werkt, wat je eruit kunt halen en hoe je het programma invult. Ik merk wel dat de gebruikers in de productie anders naar het systeem kijken dan ik. Dan zit er wel een groot verschil tussen de kantoorfunctie en het uitvoeren van onderhoud. Het is daarom zaak dat het voor iedereen te begrijpen is en dat goed wordt aangeleerd hoe McMain werkt. Ik vind het heel belangrijk dat alles van het programma in één oogopslag duidelijk is. Bijvoorbeeld: ik moet eerst dit doen, dan dat en dan krijg ik dit. McMain voldoet aan die wens.”

Klantspecifieke software

“Het systeem van McMain is heel specifiek opgezet voor ons. Het genereert storingsrapportages, het papierwerk is weg en data kan worden ingezien. Alles staat nu centraal en digitaal, op één plek. McMain is daarnaast ook een programma dat door meerdere managers wordt gebruikt binnen Forbo. Doordat wij nu allemaal gebruik maken van hetzelfde systeem, is het mogelijk om overal in de fabriek informatie op te halen. Het programma staat namelijk op elke computer.  Waar voorheen een Excelsheet werd gegenereerd die vaak niet klopte, kunnen we nu in een handomdraai kloppende en complete informatie inzien.”

“McMain voldoet aan onze wensen: het is altijd duidelijk wat we moeten doen.”

Aan een half woord genoeg

Om ervoor te zorgen dat McMain gesmeerd blijft lopen binnen Forbo, wordt er gebruik gemaakt van een vast contactpersoon bij McMain. “Ik ervaar de support als goed. Consultant Bas is onze vaste contactpersoon. Zo zie ik dat het liefst. Hij weet precies hoe het programma eruit ziet en wie Forbo is. Het gaat nu als een trein. Ik heb aan een half woord genoeg; dat is heel fijn. Wij gebruiken nu nog maar een deel van het programma, maar willen in de toekomst intensiever aan de slag gaan met McMain. Daarom komt Bas hier elke week langs. Hij kijkt met ons mee en geeft tips waar we informatie vandaan kunnen halen. Daarnaast laat hij ons zien hoe we deze informatie ook doeltreffend in kunnen zetten.”

Inzicht en overzicht

“Voor onze toepassingen, bedrijf en activiteiten is McMain een goede oplossing. Alles is nu geautomatiseerd. Daardoor ontstaat er een duidelijk beeld van de stand van zaken: er is inzicht in de bonnen en het onderhoud dat wel of niet wordt gepleegd. Alles is duidelijker en overzichtelijker. Daarnaast zijn wij ook effectiever gaan werken, omdat de vraag wie wat moet doen wegvalt. Waar bijvoorbeeld eerst vaak werd gevraagd wanneer er een pomp gerepareerd wordt, kan de productie nu zelf zien wanneer hun materieel of machines weer beschikbaar zijn. Dat heeft ons al veel onduidelijkheid en telefoontjes bespaard!”

Meer weten?
Wil je meer weten over hoe McMain kan helpen om jouw onderhoudsbeheer te optimaliseren? Probeer gratis de trialversie van McMain Online en probeer het zelf uit! Heb je nog vragen, neem dan vrijblijvend contact op via sales@mcmain.nl of 0341 – 750 500

Ook Ingrid Posthuma, werkvoorbereider bij Forbo Flooring Systems, vertelde eerder over waarom ze aan de slag zijn gegaan met de onderhoudssoftware van McMain. Lees hier haar verhaal.