En hoe je begint met het inzetten van deze strategie

De innovaties en ontwikkelingen blijven maar doorgaan in de onderhoudswereld. Eén van deze ontwikkelingen is de groeiende wens om van correctief- en reactief onderhoud over te gaan naar gepland- en proactief onderhoud. En sommigen gaan hier nog een stap verder in, namelijk voorspellend onderhoud. Een tussenstap om mee te gaan in deze proactieve en voorspellende manier van onderhoud is Condition Based Maintenance, ook wel CBM genoemd. 

Condition Based Maintenance, in het Nederlands conditie-gebaseerd onderhoud genoemd, is dus een manier van onderhoud toepassen op basis van de conditie van de asset. Het is daarmee een onderdeel van de vierde industriële revolutie. Tijdens deze revolutie staat de digitalisering centraal. Deze onderhoudsstrategie helpt Technische Diensten om en digitaliseringsslag te maken. Wij nemen je mee door deze strategie en vertellen precies wat de basis is voor Condition Based Maintenance.

Van correctief naar preventief tot aan conditie-gebaseerd onderhoud

Voorheen focusten onderhoudsstrategieën zich op correctief werk. Een installatie of lijn ging kapot en de monteur komt in actie om de storing te verhelpen. Oftewel: reactief onderhoud gebaseerd op geregistreerde meldingen. Storingen komen helaas vaak op ongewenste momenten en zorgen uiteindelijk voor hogere onderhoudskosten. Ondertussen is er veel meer mogelijk en proberen we deze situatie te voorkomen. 

Daarvoor maken we gebruik van de strategie preventief onderhoud. Dit om storingen te voorkomen en de beschikbaarheid te verhogen. Maar hoe weet je dan wanneer het team preventief onderhoud moet uitvoeren? Deze frequentie kun je bepalen op basis van kennis, ervaring of volgens de voorschriften van een leverancier. Een andere mogelijkheid is om op basis van de conditie van de asset onderhoud uit te voeren. Dankzij sensoren krijgen jullie real time informatie binnen over de assets. Zij geven een seintje wanneer er onderhoud nodig is. Jullie hoeven alleen maar te checken of dit klopt. Zo kun je met gemak de vraag beantwoorden of er inderdaad onderhoud nodig is en besparen jullie een hoop controlerondes.

CBM: onderhoud op basis van metingen

De metingen van de sensoren vormen dus de basis. Hoe gaat dat in zijn werking? Je meet met sensoren een set indicatoren van de asset. Op basis van de binnenkomende data trek jezelf een conclusie of de Technische Dienst aan de slag moet. De mens en zijn kennis blijft dus heel belangrijk. Het is de manier van werken die verandert, want je gaat een stap verder dan de preventieve onderhoudsmodellen die periodiek of meter gestuurd werkopdrachten aanmaken. De rol van de mens blijft: het verhelpen van de storing. 

“Met Condition Based Maintenance besparen jullie de Technische Dienst een hoop controlerondes. Zo kunnen jullie je focussen op de allerbelangrijkste taak die er is: het zorgen voor de machines. Door jullie technische kennis te combineren met nieuwe technieken zoals CBM, ontstaan waardevolle inzichten waarmee we toewerken naar het ideale onderhoud.”

Factory4Future, Industry 4.0 sensor- en software leverancier

Hoe begin je met CBM?

Allereerst is het belangrijk dat er een onderhoudsprogramma aanwezig is waar je alle werkzaamheden in registreert. Ten tweede: zorg dat het preventief onderhoud soepel verloopt. Als derde stap ga je aan de slag met sensoren en het meten van de conditie. CBM is een mooie toevoeging op preventief onderhoud. Want binnen CBM ga je als monteur of productiemedewerker af op de signalen van de sensoren. 

Deze sensoren meten namelijk precies wat jij wilt weten, denk aan o.a. temperatuur, trilling of druk. Het fijne aan deze strategie is dat de software dit allemaal in de gaten houdt. Elke melding die binnenkomt, is op basis van real time informatie vanuit de installaties. Zo handelen jullie als team dus op de assets conditie. Doordat je continue data aan het verzamelen bent, leer je assets nog beter kennen en wordt de voorspelling of er preventief onderhoud nodig is, steeds accurater.

De voordelen op een rijtje

Wat zijn precies de voordelen van het toepassen van Condition Based Maintenance? We hebben ze kort op een rijtje gezet, wel zo handig:

  • Vermindering van de onderhoudskosten;
  • Verhoging van de beschikbaarheid van assets;
  • Verhoging van de betrouwbaarheid van assets;
  • Verlaging van het aantal onderhoudsbeurten die uitgevoerd worden aan een installatie.

Wil jij ook starten met Condition Based Maintenance?
Tof! Het gaat jullie zeker helpen en we helpen graag. We geven vrijblijvend meer informatie over de conditie-gebaseerde onderhoudsstrategie en hoe jullie dit kunnen toepassen binnen jullie TD. Neem contact met ons op of laat een mailtje achter in onze inbox.