Koninklijke De Kuyper vertrouwt al ruim 20 jaar op de Asset Management Software van McMain

McMain is heel intuïtief en gebruiksvriendelijk

Al ruim 300 jaar is Koninklijke De Kuyper actief in het destilleren en vervaardigen van onder andere jenever en likeuren. Enkele bekende merken van het bedrijf zijn Peachtree, Warninks en Rutte jenever en de Range likeuren (Blue Curacao, Triple Sec etc). Sinds 2002 werkt de organisatie al met de Asset Management Software van McMain, waarvan de laatste anderhalf jaar met de cloud-based versie McMain Online. Wij spraken met Remy de Kuyper, Plantmanager bij de vestiging in Middelharnis, over zijn ervaringen met de onderhoudssoftware.

Remy is de elfde generatie van de familie De Kuyper die actief is in het bedrijf. “In 2011 ben ik bij De Kuyper begonnen. Nadat ik er een tijdje werkte werd mij een management traineeship aangeboden. Na het afronden van dat traineeship, in 2016, ben ik begonnen in mijn huidige functie.”

Overstap naar McMain Online was warm welkom

“Ik weet eigenlijk niet eens precies hoe lang we al met McMain werken. In ieder geval al lang voordat ik in het bedrijf ben gekomen. Volgens mij heeft de voorganger van mijn voorganger McMain geïntroduceerd. Ik ben wel nauw betrokken geweest bij de overstap naar McMain Online, in 2021. Dat was echt een wereld van verschil vergeleken met het oude systeem.

McMain Online is heel intuïtief en er zijn veel slagen gemaakt op het gebied van gebruikersgemak. Het behoeft weinig uitleg: je kunt er al snel mee aan de slag en de training die we gevolgd hebben was duidelijk. De overgang verliep ook heel soepel. We liepen wel tegen een paar dingetjes aan, maar die waren puur ICT-gerelateerd. Zo hadden we via de Citrix omgeving een dubbele database die de nodige ellende veroorzaakte. De overstap naar McMain Online was dan ook een heel warm welkom.”

Koninklijke De Kuyper gebruikt McMain
Koninklijke De Kuyper maakt gebruik van McMain Asset Management Software

Kapstok voor beheer machines en gebouwen

“Wij hebben te maken met toenemende eisen en wensen van allerlei instanties,” gaat Remy verder: “Denk daarbij aan wetgeving vanuit de overheid of kwaliteitseisen. Wij zijn BRC 8 AA+ gecertificeerd. Dat kun je niet zijn als je geen goed onderhoudsmanagementsysteem hebt. Zo’n systeem is namelijk de kapstok voor het beheer van je machines en gebouwen. En dat is dan ook waar wij McMain voor gebruiken.

“Je kunt niet BRC 8 AA+ gecertificeerd zijn zonder goed onderhoudsmanagementsysteem”

We proberen alle storingen te melden in het systeem. Ik ben nu bezig om meer aandacht te geven aan de urenverantwoording, want ik vind het belangrijk dat de uren goed op storingen geboekt worden. Ik kan nu ook projecten aanmaken en hier uren op boeken. Daar ben ik heel blij mee.

Verder gebruiken we McMain voor preventief onderhoudsmodellen. Sommige daarvan zijn wettelijk verplicht, zoals keuringen. Vroeger werd dan niet altijd consequent ingevuld, maar dat doen we tegenwoordig wel. Al blijft het een uitdaging om ervoor te zorgen dat dat in onze beide productievestigingen gebeurt.”

Onderhoudskosten met zeker 10% gedaald

“Het is best lastig om te berekenen wat het gebruik van McMain ons oplevert. We werken ook al zo lang met de software dat je niet zomaar kunt zeggen met hoeveel procent het aantal ongeplande stops is verlaagd, om maar iets te noemen. Maar wat ik wel zeker weet is dat we dankzij het gebruik van McMain veel tijd en geld besparen.

Zo weet ik dat we dankzij McMain veel minder langdurige stilstanden hebben. Dit is zeker met 10% gedaald. Al blijft het natuurlijk een inschatting, want ik heb geen nulmeting waar ik mee kan vergelijken.

“Het aantal langdurige stilstanden is dankzij McMain met 10% gedaald”

Ook zijn onze onderhoudskosten met zeker 10% gedaald. De leeftijd van de equipment speelt hierbij ook een belangrijke rol. Zo ben ik op dit moment bezig met het plannen van het vervangen van onze productielijn, een gigantisch project. De huidige lijn is sterk verouderd en dan zie je dus de hoeveelheid onderhoud en de kosten toenemen.”

Inzicht in de kosten en uren per machine

“Mijn doel is om McMain te gebruiken voor het inzichtelijk houden van alle kosten en uren die ik in een machine steek. Op die manier weet ik wanneer ik m’n machines moet vervangen. Ook wil ik kunnen zien welke kosten ik per jaar maak voor iedere machine. Dat betekent wel dat ik alles heel consequent in moet voeren. Alleen op die manier kun je zien wat de aanschafkosten waren en wat de operationele kosten per jaar zijn.

Op dit moment heb ik nog niet helemaal grip op alle kosten. Zo worden lijmkorrels voor onze etiketteermachine bijvoorbeeld als ‘aanschaf materialen’ geboekt. Maar daardoor heb ik onvoldoende overzicht. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor filters die voor het ene product wel nodig zijn en voor het andere niet.”

McMain is snel, innovatief en denkt mee

Op de vraag wat Remy in de toekomst van McMain verwacht antwoord hij het volgende: “Dat jullie doorgaan met innoveren en meedenken. Het koppelen van sensoren spreekt mij ook erg aan. Bijvoorbeeld om luchtdrukverlies, trillingen of temperatuur te meten. Op die manier kunnen we ook aan de slag met voorspellend onderhoud.

Verder vind ik de samenwerking erg prettig. Jullie zijn snel, denken mee en zijn innovatief. En als er een keer een bug is, wordt het altijd snel opgelost. Vorige week hadden we bijvoorbeeld nog zo’n bug, maar die is dezelfde dag nog opgelost. Daar ben ik erg blij mee. Net als met alle nieuwe features trouwens. Dat bevalt me allemaal erg goed.

“Als er een keer iets is, wordt dat altijd snel opgelost”

Tenslotte heeft Remy nog een tip voor iedereen die ook met McMain wil gaan werken: “Begin met het goed opzetten van je objectenbestand. Dit vormt de basis van je onderhoudsbeheersysteem. Zorg dus dat je daar een goede structuur voor bedenkt. Daar heb je later veel plezier van.”

Ook kennismaken met McMain?

Wil jij ook kennismaken met de software van McMain? Dat kan! Vraag nu jouw trial aan waarmee je McMain Online 30 dagen gratis kunt proberen. Heb je vragen over de software? Neem dan contact met ons op via sales@mcmain.nl of +31(0)341-750500.