Provincie Groningen

“Dankzij McMain werken we steeds efficiënter”

Tal van (lokale) overheden maken gebruik van McMain. Onder hen ook Provincie Groningen, waar de afdeling gebouw en materieel McMain al bijna 20 jaar heeft omarmd. We spreken er over met de enthousiaste Peter Doornbosch, die als materieelbeheerder dagelijks te maken heeft met McMain.

Als ergens veel waarde wordt gehecht aan de vastlegging van reparatie en onderhoud, is het wel bij de overheid. Overheden liggen ten slotte, volledig terecht, onder een vergrootglas. Medio 2018 was er nog de instorting van een brug in Italië: een beter voorbeeld van een doemscenario voor iedere (lokale) overheid valt er niet te bedenken. Het is mede om die reden dat McMain voor veel overheden de digitale thuisbasis van onderhoud vormt. Bij Provincie Groningen is dat niet anders. Al sinds 2001 wordt gebruik gemaakt van McMain. Daarmee is de meest noordelijke provincie één van de klanten van het eerste uur.

Gestart met McMain na centralisatie

In 2014 is Peter Doornbosch vanuit de werkplaats doorgegroeid tot materieebeheerder. Vanuit die hoedanigheid is hij verantwoordelijk voor de inkoop en het onderhoud van materieel, de werkplaats en zijn monteurs en bovendien het locatiebeheer voor alle buitenlocaties die de provincie kent. “In 2001 is onze gehele werkwijze veranderd en is het nodige gecentraliseerd. Ik werkte toen al op de werkplaats. Eén van onze speerpunten was destijds al het onderhoud naar een hoger niveau tillen.”

“Dankzij de (financiële) documentatie en verantwoording konden wij de noodzaak van een nieuw collega onderbouwen in een periode waarin het aantal FTE’s nauwelijks vergroot kon worden.”

“Dankzij de (financiële) documentatie en verantwoording konden wij de noodzaak van een nieuw collega onderbouwen in een periode waarin het aantal FTE’s nauwelijks vergroot kon worden.”

Aanzienlijke meerwaarde

“Iedereen binnen de provincie is overtuigd van het belang van een systeem als McMain. Dat, in combinatie met het feit dat we er al zo lang gebruik van maken, heeft ervoor gezorgd dat we écht heel veel informatie hebben vastgelegd. Dat heeft als voordeel dat zelfs het volledige financiële beheer er in gewaarborgd is, zelfs tot aan vervangingswaardes, investeringen en uren toe.” Vol trots vertelt Doornbosch over een situatie waarin McMain aanzienlijke meerwaarde had. “In een periode waarop het aantal FTE’s nauwelijks vergroot kon worden, waren wij de enige afdeling waar een nieuwe collega kon worden aangenomen. Omdat wij dankzij alle (financiële) documentatie en verantwoording de noodzaak konden onderbouwen met feiten en cijfers.”

“Omdat we al zo lang gebruik maken van een onderhoudsbeheersysteem als McMain, hebben wij enorm veel waardevolle informatie vastgelegd. Dat heeft als voordeel dat zelfs het volledige financiële beheer er in gewaarborgd is, zelfs tot aan vervangingswaardes, investeringen en uren toe.”

Peter Doornbosch, materieelbeheerder Provincie Groningen

‘Steeds efficiënter’

Sinds enige tijd is ook het magazijnbeheer van Provincie Groningen in McMain ondergebracht. Via de werkorders kunnen onderdelen heel gemakkelijk mee worden besteld. Doornbosch: “Het wordt steeds efficiënter, we zijn minder uren kwijt en daardoor natuurlijk ook kosten. Het vergt wel discipline, zelfs tot aan het provinciehuis. Daar komt namelijk een factuur binnen met corresponderende boekingscode. Maar het begint allemaal bij de correcte werkorder die uit McMain komt rollen. Menselijke fouten en verkeerde handelingen kunnen we op deze manier voorkomen.”

Super uitgebreid

“McMain is een meer dan prima systeem”, begint Doornbosch zijn afsluiting. “Het is super uitgebreid. Je kunt er werkelijk alles mee. Als je het eenmaal werkend hebt, dan zit het goed. Ook de mensen achter de software zijn van toegevoegde waarde. Als je hen op tijd inschakelt, lost men iets snel en accuraat op, of wordt een vraag goed beantwoord.”

Meer weten?
Ben jij op zoek naar een tool die helpt om storingen te melden en zo snel mogelijk af te handelen? Probeer gratis de trialversie van McMain Online en probeer het zelf uit! Heb je nog vragen, neem dan vrijblijvend contact op via sales@mcmain.nl of 0341 – 750 500