Royal De Ree Holland

“Dankzij McMain gaat er nooit meer waardevolle informatie verloren”

Deze keer mochten we met Peter de Jong van Royal De Ree Holland in gesprek over de ervaring van De Ree met de software van McMain. Dankzij meer dan 100 jaar ervaring, draagt De Ree ze sinds 2019 de titel ‘koninklijk’.  Vanuit hun uitvalsbasis in Lisse leveren ze onder andere bloembollen, vaste planten en knollen aan allerlei retailers. Ze transporteren bloembollen binnen Europa, maar gaan ook een stapje verder naar Amerika, Canada en China. 

Peter de Jong vormt samen met drie collega’s de technische dienst van Royal De Ree Holland. Ze werken al sinds vijf jaar met de software van McMain, maar sinds het afgelopen jaar zijn ze er heel fanatiek mee aan de slag gegaan. De omslag kwam omdat ze bij De Ree niet langer het risico wilden lopen dat waardevolle informatie verloren zou kunnen gaan. Daarom wordt nu alles bijgehouden in McMain. Samen met zijn team onderhoudt Peter de verpakmachines en de installaties. Wat dat inhoudt? Zorgen dat er tijdens het seizoen geen stilstand is. 

Groot onderhoud tussen de seizoenen door

Bij De Ree werken ze in twee seizoenen, een winter- en zomerseizoen. Tijdens de seizoenen heeft De Ree een capaciteit van enkele miljoenen verpakkingen per week. Tussen de seizoenen is er sprake van bewuste stilstand zodat alle 36 machinelijnen kunnen worden onderhouden en opgeknapt. Het onderhoud wordt nu sinds een jaar of vier bijgehouden in McMain.

Op het moment van het gesprek zit De Ree in zo’n periode tussen twee seizoenen in. “Het is nu echt een drukke periode voor ons, want alles moet worden gecheckt. Als het seizoen bezig is hebben we vaak alleen wat storingen tussendoor, dus als er wat aan de hand is met een machine. Dan moeten wij daar naar kijken.” Gelukkig hoeven ze zich niet te vervelen. “Als het rustiger is ga je de kleine onderhoudszaken oppakken en bedenken; er staat altijd wel wat te doen.”

Steeds digitaler met de software van McMain

Op de vraag wat ze bij De Ree met McMain doen, antwoord Peter: “Het bijhouden van gegevens en zorgen voor een historie bij machines en dergelijke. Het documenteren is enorm verbeterd. We hadden altijd gewoon documenten in de kast liggen. Van die half gescheurde briefjes. Die werden dan eens in het jaar netjes uitgetypt en geprint op een A4’tje. Best een hele klus. Als we op zoek waren naar gegevens, moesten we in een archiefkast op zoek. Nu staat alles digitaal en is het makkelijk terug te vinden en altijd leesbaar. Dankzij McMain gaat er nooit meer waardevolle informatie verloren”

“Vroeger werkten we met half gescheurde briefjes die eens in het jaar werden gedigitaliseerd.”

De Digitale Monteur is voor Peter en zijn collega’s een uitkomst. “De Digitale Monteur is heel praktisch.  Als je bij de machines bent, kun je de gegevens gelijk invoeren in plaats van dat je eerst terug moet lopen naar een computer. Dat gebruiken we echt heel veel. En ja, het Grafisch Planbord. Daar staan al onze afspraken in. Zo weten we precies wat er moet gebeuren. We kunnen de planning ook zelf aanvullen, bijvoorbeeld nu: een telefonisch overleg. Dat staat er ook gewoon op. We hebben hier een veertig inch TV staan waar het planbord op wordt weergegeven. Dat is van veraf te zien.”

Waarom McMain

“We werken bij De Ree met McMain omdat het een heel makkelijk programma is. Er kan maar weinig fout gaan. Wat ik er voornamelijk praktisch aan vind, is de instelling dat je de onderhoudsmodellen elke keer automatisch ingepland worden. Zo heb je je onderhoud wat makkelijker op een rij. Daardoor vergeet je niet zo snel dingen. En ik vind de historie die erin zit ook fijn. McMain is ideaal als je goed wilt bijhouden wat je in je bedrijf aan onderdelen en materialen hebt en wat je onderhoud is. Of als je een storing hebt en je dat bij wilt houden, is het een bijzonder goed programma. Voor de rest is McMain goed zelf instelbaar en als je een andere licentie hebt ook nog te verbouwen naar je eigen wensen. Dat is helemaal makkelijk.”

Met het oog op de toekomst

“Wat ik hier zie is dat ik eigenlijk alles al met McMain doe wat erin zit. Zo niet, ga ik gewoon uitzoeken hoe het werkt en er mee aan de slag. Je komt vanzelf wat tegen en ik vind het altijd wel leuk om dingen te proberen en uit te testen. Daardoor leer ik het snelst. En op die manier kom je erachter van: oh dat kan ik er ook nog mee. Het programma is, ik noem het maar een beetje zo dummy proof gelukkig. Als je ergens niet uitkomt, wordt je direct geholpen. En McMain biedt goede trainingen, op een fijne locatie met lekker eten.”

Zelf aan de slag met McMain (Online)
Wil je zelf ervaren hoe het is om aan de slag te gaan met onderhoudssoftware? Of ben je nieuwsgierig geworden naar de Digitale Monteur en het Grafische Planbord? Start gratis de trialversie van McMain Online en probeer het zelf uit Of neem vrijblijvend contact op via sales@mcmain.nl of 0341 – 750 500