Internationaal Asset Management: Burg Siroop vertrouwt op McMain

“McMain is de basis waarop ons machinepark onderhouden wordt”

Burg Siroop, onderdeel van de Burg Group, is wereldwijd dé duurzame producent van natuurazijn en smaakvolle siroop. Het familiebedrijf bestaat 75 jaar en levert aan zowel retailorganisaties als aan levensmiddelenproducenten en consumenten. Dit doen ze vanuit 6 vestigingen in 5 verschillende landen. De TD’s van de verschillende vestigingen werken sinds 5 jaar met McMain, waarvan het laatste jaar met McMain Online.

“Al onze vestigingen werken nu met McMain Online. Hierdoor kunnen we al ons onderhoud nu digitaal registreren en processen optimaliseren,” aldus Marc Hoetmer (Hoofd Technische Dienst) en René Kok (Technical Supervisor), die wij spraken over de voordelen die McMain Asset Management software Burg Siroop biedt.

Papierloos en tijdbesparend

“Wij willen een papierloze fabriek,” vertelt Marc, “Alles dat nu handmatig ingediend wordt, moet digitaal geregistreerd worden. McMain is daar een heel goede tool voor. De software werkt eenvoudig en ondersteunt perfect in ons preventief onderhoud. Het zorgt ervoor dat het gehele machinepark geregistreerd is, en alle gegevens over de machinerie eenvoudig te vinden en in te zien zijn. Zo worden storingen direct gemeld en is in een oogopslag duidelijk wat de status is van machines.

Vooral nu er gebrek is aan technische mensen op de werkvloer, maar bijvoorbeeld ook tijdens minder druk bezette vakantieperiodes, is dit van grote toegevoegde waarde. We hebben in de zomer vaak 2 weken stop. In deze periodes kan het voorkomen dat er onderhoud wordt uitgevoerd door een externe monteur, die de betreffende machines nog niet eerder heeft gezien. Des te belangrijker om de informatie over de machines op één plek digitaal te hebben staan.” 

Asset Management met QR-codes bij Burg Group
Burg Siroop werkt met QR-codes op alle assets. Zo wordt alle informatie op de juiste machine geregistreerd en zijn er geen papieren werkbonnen nodig.

Informatie voor audits snel voorhanden

“Preventief onderhoud is waar wij McMain het meest voor gebruiken, maar het makkelijk kunnen aanleveren van alle voor een audit benodigde gegevens is minstens zo belangrijk.

Omdat we private labeled zijn, hebben we veel te maken met audits. Voor zo’n beetje elke supermarkt krijgen wij een audit. De supermarkten van tegenwoordig eisen ook dat je de hoogste levels gekwalificeerd bent, zoals BRC en IFS. Dat betekent dat ze sowieso elk jaar langskomen en daarnaast ook vaak nog een keer onaangekondigd tussendoor.

“Zowel in Nederland als in onze buitenlandse vestigingen komen we audits door dankzij McMain”

Er wordt tijdens de audit gekeken naar hoe je onderhoud geregeld is en hoe je reageert op bepaalde risico’s. Daarnaast moet je aantonen hoe je preventief onderhoud er uit ziet en waar de documentatie van je machinepark staat. Doordat we alles digitaal opgeslagen hebben in McMain kunnen we de informatie snel en gemakkelijk digitaal tonen. Dat is echt de kracht van het pakket. Ook in onze buitenlandse vestigingen hebben we met audits te maken. Net als in Nederland kunnen we alles aantonen en komen we de audits door dankzij de onderhoudssoftware van McMain.”

Dalende lijn in het aantal storingen

Marc is erg te spreken over het gemak van McMain: “Het voordeel van McMain is dat het programma zelf aangeeft wanneer er preventief onderhoud uitgevoerd moet worden. Zo worden orders ingepland en niet vergeten. Omdat bij ons de machines veel draaien, is het belangrijk dat een storing zo snel mogelijk opgelost wordt. Wij kunnen de machine niet even stil laten staan en bij een andere lijn verder gaan. Vroeger reageerden we veel ad-hoc, maar sinds we met McMain werken is dit veel minder. Je ziet een dalende lijn in het aantal storingen. De verwachting is zelfs dat we 60% minder ongeplande stops zullen hebben door het gebruik van McMain!”

“We verwachten 60% minder ongeplande stops te hebben door het gebruik van McMain”

De inzichten die McMain biedt gaan verder dan alleen op het gebied van onderhoud: “Elke machine heeft een eigen kostenplaats. Zo kunnen we aan het eind van het jaar zien wat een machine heeft gekost en kan ik hier mijn budget op maken. Dit helpt ons het best mogelijke rendement te halen uit het machinepark, wat je uiteindelijk wilt natuurlijk.  En zelfs dit is breder te trekken: wij hebben niet alleen onze vullijnen ingevoerd in McMain, maar ook preventief onderhoud van bijvoorbeeld airco’s en dakgoten.

In sommige OEE programma’s zitten alleen maar je lijnen, maar dit is vaak maar 40% van je fabriek. In McMain kunnen we alles kwijt. En we kunnen dus ook een volledig overzicht geven. Het is een groot voordeel dat je deze historie, voor bijvoorbeeld audits, direct bij de hand hebt.”

Door McMain voelt de afdeling productie zich gehoord

Ook over de snelheid, het gemak en de transparantie waarmee storingen opgepakt kunnen worden zijn Marc en René enthousiast: “De operator kan via zijn mobiel een QR-code scannen en direct een storingsmelding maken. Hierdoor wordt de melding gelijk goed gedocumenteerd. Als de melding wordt opgepakt, krijgt de operator hier ook een reactie van. Zo weet de productie dat ze gehoord zijn. Dit zorgt voor synergie tussen de TD en de productie.”

Maar daar houdt het niet op: “Zelfs de directeur kan een melding maken. Meer dan de helft van de fabriek heeft de app op zijn telefoon. Dit zorgt voor een platform voor iedereen die wat wil zeggen. De QR-code op de machines is ideaal, hierdoor heb je met een paar klikken al een melding ingeschoten. Daarnaast vinden ze het leuk om met de app te werken, wat ook een enorme pré is”

Altijd goede ondersteuning. Ook internationaal

McMain draait binnen de Burg groep in Tsjechië, Frankrijk, België, Duitsland en op 2 locaties in Nederland. “We werken sinds een jaar met McMain Online, op onze verschillende internationale sites. Zo is de programmatuur van de verschillende plants hetzelfde, maar heeft iedereen zijn eigen omgeving en eigen taal. We worden daarbij goed ondersteund door McMain, niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. Zo is bijvoorbeeld onlangs één van de consultants bij onze vestiging in Frankrijk geweest voor een training op locatie.

Marc blijft vooruit denken en weet al wat hij in de toekomst nog meer wil: “De volgende stap is predictief onderhoud. Dat het onderhoud voor je voorspeld wordt. Deze stap gaan we maken als we gepland onderhoud onder controle hebben. Daarnaast hebben we de plannen om ook OEE en MES systemen te koppelen aan McMain. Hierdoor krijg je nog meer inzicht en hebben de monteurs nog minder registratielast.”

Het uiteindelijke doel voor het gebruik van de onderhoudssoftware is een maximaal inzetbaar machinepark: “McMain helpt ons overzicht te creëren. We wisselen nog wel eens van machines, en machines wisselen nog wel eens van locatie. Wanneer dat gebeurt is het ideaal dat je alle informatie en data van een machine hebt en kunt inzien.”

Zelf aan de slag?

Ook aan de slag met McMain Asset Management software? Dan heeft Marc nog een goede tip: ​​”Zorg dat je voldoende tijd hebt, en neemt, om het systeem op te zetten en bij te houden. Het kost tijd, maar dit betaalt zich ook weer terug. Dus plan hier ruimschoots tijd voor in.”

Probeer gratis de trialversie van McMain Online! Kom je er niet uit of heb je andere vragen? Wij staan je uiteraard graag te woord. Neem vrijblijvend contact op via sales@mcmain.nl of 0341 – 750 500.