ROVC en McMain maken onderhoudsbeheer en Industrie 4.0 praktisch voor iedereen

De wereld van techniek is volop in beweging. Digitalisering is allang niet meer weg te denken. Wil je als technicus bijblijven, dan is het belangrijker dan ooit om jezelf te blijven ontwikkelen. Met een aanbod van ruim 300 technische opleidingen, trainingen en cursussen, is ROVC uit Ede dé opleider voor technisch Nederland. Jaarlijks volgen 18.000 tot 20.000 cursisten er een opleiding. De ±350 docenten van ROVC komen uit het hele land en hebben altijd een relatie met de industrie.

Sinds het voorjaar van 2021 maakt ROVC gebruik van McMain Online Asset Management Software. Daarnaast zijn ROVC en McMain een partnership aangegaan. Wij spraken Erwin de Kruijff, Practicum Innovatiemanager, over zijn ervaringen en toekomstplannen met de software en over wat het partnership precies inhoudt.

Erwin vertelt: “In mijn functie houd ik mij bezig met de ontwikkeling van installaties en machines die nodig zijn en ingezet worden in het practicum van ROVC. Het practicum wordt als onderdeel van alle cursussen ingezet om goed te kunnen leren en ervaren hoe iets werkt en hoe je bijvoorbeeld storingen gaat oplossen en/of onderhoud gaat uitvoeren. Practicum installaties bij ROVC kunnen variëren in grootte van één A3 paneel met bijvoorbeeld relais en lampen tot een installatie van 6 meter lang, zoals een hydraulische installatie of luchtbehandelkast.”

Samenwerking met bedrijven

“Wij zoeken echt de samenwerking met bedrijven uit de industrie,” gaat Erwin verder, “want zonder onze partners en participanten hadden we echt niet gestaan waar we nu zijn. Zo hebben we ook een aantal oudere installaties, waardoor onze cursisten juist weer goed leren hoe je onderhoud aan dergelijke apparatuur uitvoert. Dat komen ze namelijk ook dagelijks tegen in de praktijk.

“Zonder onze partners en participanten uit de industrie hadden we niet gestaan waar we nu staan”

De meeste installaties in het ROVC practicum zijn splinternieuw en zijn veelal ook voorzien van de laatste technologie. Soms laten we zelf ook prototypes bouwen van bijvoorbeeld hydraulische installaties. We helpen zelf ook wel eens mee met het installeren. Wij moeten zelf, net als onze cursisten, natuurlijk weten hoe het werkt. Samen met mijn collega Arjan Klomp ben ik verantwoordelijk voor alle innovaties die we toepassen in het practicum.”

Werken in Excel geen succes

“Omdat alles in de practica onderhoud nodig heeft, hebben wij een Technische Dienst die bestaat uit vijf mensen. Zij zijn niet alleen verantwoordelijk voor het onderhoud, maar ze bereiden alles ook in het practicum voor. Veel practicum-opstellingen zijn mobiel en kunnen worden verplaatst naar elke gewenste locatie. Voor grotere installaties die moeilijk te vervoeren zijn, vragen wij de cursisten naar ons TechCenter in Ede, Helmond of Dordrecht te komen. Onze chauffeurs zorgen dat alles naar de locatie gebracht wordt.

Het onderhoud registreerden wij vroeger allemaal in Excel. Maar als je daar met een paar mensen in werkt, wordt dat al snel een geknoei. Na de brand in mei 2018, toen al het practicum van ROVC verbrand was moesten we alles opnieuw opbouwen en toen zijn we ook bijna direct gaan zoeken naar een onderhoudsbeheersysteem. We kwamen al snel bij McMain uit. Het gebruiksgemak heeft ons uiteindelijk doen besluiten om McMain te gaan gebruiken.”

Practica onderhouden

“Op dit moment hebben wij alle ruim 1800 machines en installaties die nodig zijn voor de practica in McMain geregistreerd. Dan bedoel ik de eerder genoemde panelen en complexere installaties die we gebruiken in onze opleidingen, trainingen en cursussen. 

De gebouwgebonden installaties zoals airco’s, brandblussers, etc. van ons pand in Ede en onze TechCenters in Dordrecht en Helmond beheren we nu nog niet in McMain. We willen deze vervolgstap in de toekomst wel gaan zetten.”

Praktisch leren bij ROVC
Cursisten leren met verschillende praktijkopstellingen bij ROVC

Onderhoudsbeheer opnemen in cursussen

“Maar we hebben nog veel meer toekomstplannen met McMain,” gaat Erwin verder. Zo gaan we onderhoudsbeheer opnemen in onze cursussen. Dat is nu nog niet het geval, maar we kijken wel naar de mogelijkheden. Bijvoorbeeld als vervolg op onze cursus Onderhoudstechniek, waarbij we aandacht besteden aan registratie en planning.

Samen met McMain kijken we naar de inhoud van die cursus. Dat komt ook doordat we voor een deel dezelfde klanten hebben, waardoor we elkaar goed aan kunnen vullen. Zo maken we gebruik van elkaars kennis en ervaring. Als je merkt dat jouw Technische Dienst vastloopt, dan kun je je melden bij ROVC. Wij hebben dan een geschikte cursus om jouw technisch personeel te helpen efficiënter te werken met digitaal onderhoudsbeheer.”

Proeven van conditie-gebaseerd onderhoud

“De volgende stap is om sensordata te betrekken bij onze cursus Onderhoudstechniek. In die cursus geven we mensen de vaardigheden om direct onderhoud uit te voeren. Zo leren ze hoe je de conditie kunt bewaren en hoe je dat kunt meten. Bij de installaties in ons pand maken we al gebruik van sensoren. We zijn nu een verdiepende stap aan het zetten richting voorspellend onderhoud.

McMain en sensoren in gebruik bij ROVC
Erwin de Kruijff aan het werk met McMain en het dashboard met sensordata

Op die manier laten we cursisten proeven van conditie-gebaseerd onderhoud. We hebben hier allerlei installaties waar je met sensoren allerlei gegevens uit kunt lezen. In de Efteling wordt bijvoorbeeld ook alles gemeten, wel zo veilig. Dat geven we onze cursisten ook mee.”

Efficiëntieslag gemaakt binnen TD

“McMain is een compact bedrijf en daardoor ken je de mensen ook echt. Je kunt altijd vragen naar een bepaald persoon. Doordat we vaak dezelfde soort klanten hebben, begrijpen we elkaar goed. Dat is prettig in de samenwerking. Wij zijn blij met alles wat McMain biedt, maar tegelijkertijd kijken we ook altijd naar nieuwe mogelijkheden. Het is heel fijn dat McMain openstaat voor feedback en zelf ook altijd bezig is met het toevoegen van nieuwe features aan de software.

“Het is heel fijn dat McMain openstaat voor feedback”

Binnen ROVC gebruiken we McMain om rust te creëren. Als alles netjes geregistreerd is, houden we het overzicht op al het onderhoud. Dat is niet alleen handig, maar ook nodig bij de jaarlijkse NEN-keuringen. Zo werken we allemaal prettig met de software. Het moet ook niet aanvoelen als een must, waar je acht uur per dag mee bezig moet zijn. Uiteindelijk is software een gereedschap dat je gebruikt om je doelen te behalen.

Dat overzicht hebben we zeker gekregen sinds we met McMain zijn gaan werken. Alleen al de top 10 van meest voorkomende storingen geeft ons veel inzicht. Ook hebben we een ontzettende efficiëntieslag gemaakt binnen de TD. Het werken met McMain zorgt er ook voor dat er geen menselijke foutjes meer in het systeem sluipen.”

ROVC heeft een open keuken

“Daarnaast zijn wij als ROVC een voorbeeld voor de industrie. Digitalisering is alleen al daarom een must. Je moet gewoon alles netjes bijhouden en registreren. Wij hebben wat dat betreft echt een open keuken, aan alle kanten zie je de TD in actie bij ons.

Als je als organisatie wilt beginnen met digitaal onderhoudsbeheer, raad ik aan om echt tijd vrij te maken voor de implementatie. Dat heeft bij ons ook even geduurd. Er komt altijd wel iets tussen, maar toch moet je er gewoon mee beginnen. Het is hetzelfde als geen tijd hebben om een zaag te slijpen, omdat je eerst nog een boom om moet zagen. Maar juist met een scherpe zaag heb je die boom veel sneller omgezaagd.”

Voorspellend onderhoud is de toekomst

Kijkend naar de toekomst verwacht Erwin dat voorspellend onderhoud zich verder zal ontwikkelen: “Het gaat er dan wel om dat het praktisch is. Het moet simpel zijn, zodat iedereen het makkelijk kan begrijpen. Op die manier kun je de nieuwe generatie techneuten ook enthousiasmeren.

De monteur van tegenwoordig kan nauwelijks meer zonder tablet, smartphone of laptop. Het invoeren, uitlezen en analyseren van gegevens heeft ook raakvlak met Industrie 4.0. Het mooie is dat we dit op het scherm kunnen laten zien. Zo maak je Industrie 4.0 tastbaar en komt het heel dichtbij.

“De monteur van tegenwoordig kan niet meer zonder tablet, smartphone of laptop”

In de praktijk is er nog veel te verbeteren als het gaat om verwerken en analyseren van data. Je kunt wel van alles opslaan, maar wat kan je daar nou eigenlijk mee? Je hebt ook lang niet alle data nodig. Dat vertellen wij graag aan mensen, zodat zij het begrijpen en stappen kunnen zetten. Ik denk dat we door ons partnership met McMain sterk staan. Samen kunnen we Industrie 4.0 praktisch maken, want meten is weten.”

Technische wereld delen

“ROVC deelt de technische wereld met anderen. Wij krijgen steeds vaker verzoeken van mensen die in het werkveld zitten om ze dingen te laten ervaren. Als wij iets ontwikkelen, doen we dat namelijk vanuit industriële producten. Je ziet dan ook installaties bij ons staan die uit de industrie komen. Wij hebben ze omgebouwd zodat we er gecontroleerde storingen in kunnen zetten. Dat komen onze cursisten ook tegen in de praktijk.”

Het McMain-team is ook bij ROVC op locatie geweest om te snuffelen aan techniek en te ervaren welke verschillende technieken er zijn. “We beschikken over 3000m2 aan praktijkvloer,” vertelt Erwin, “Dus iedereen die het practicum wil uitproberen is welkom. Je leert immers het meest door met je handen bezig te zijn.”

Wil jij meedenken of meehelpen aan het uitbreiden van het practicum? Dan kun je je bij Erwin melden via erwindekruijff@rovc.nl. Dat geldt ook als je over gebruikte machines of installaties beschikt die je graag beschikbaar stelt aan ROVC.

Starten met digitaal onderhoud?

Als jij, net als ROVC en vele andere organisaties, ook wilt profiteren van alle voordelen van digitaal onderhoudsbeheer, dan kan dat. Je kunt namelijk een gratis trial aanvragen waarmee je McMain Online 30 dagen gratis kunt proberen. Heb je vragen? Dan kun je contact opnemen met sales@mcmain.nl of +31(0)341-750500.