Landjuweel

“Alleen op de grijpers van onze robots besparen we al ruim 7000 euro per jaar”

Landjuweel is gespecialiseerd in het wassen, sorteren en verpakken van aardappelen voor de retailmarkt. Vanuit haar uitvalsbasis in het Groningse Oosternieland worden de ‘landjuwelen’ al bijna 100 jaar verspreid door Nederland. Bij Landjuweel is McMain de rode draad in het onderhoud. Hoofd Technische Dienst Edze Knol vertelt over zijn McMain ervaring. 

Al ruim 20 jaar is Landjuweel klant bij McMain Software. “De gebruiksvriendelijkheid van McMain sprak ons enorm aan. Wij hebben onze hele installatie in McMain staan. Daarover zijn we heel tevreden. McMain is simpel, een goede leidraad en doet gewoon wat het moet doen.” Ondanks dat hij al jaren klant is, blijft hij dingen ontdekken in McMain. “Vorig jaar heb ik de basistraining gevolgd: leuk, echt een aanrader! Ik werk al zolang met het programma, maar toch leer je toch weer nieuwe dingen.”

Besparen met onderhoudssoftware

Het efficiënt inplannen van onderhoud op basis van verkregen data bespaart Landjuweel veel tijd en daarmee geld. McMain helpt hen om het onderhoud meer te verspreiden. Daarover zegt hij: “Uiteindelijk levert het geld op. Als jij je onderhoud goed doet en bijhoudt in de onderhoudssoftware, kun je ook zien wanneer je schades krijgt. Dan kun je de mate van je onderhoud oprekken. Daarnaast kun je door het juiste onderhoud ook storingen voorkomen. Daar is McMain een mooi hulpmiddel bij.”

“Een leuk voorbeeld hierbij”, zegt Edze, “is het vervangen van de grijpers van onze robots. We hebben twee robots staan. Daar zit een soort grijpers aan die de zakken aardappels optillen. Voordat we gebruik maakten van McMain gingen deze regelmatig kapot en moesten we ze elke twee maanden vervangen. Sinds we dit onderhoud structureel plannen en baseren op data uit McMain, hebben we geen nieuwe grijpers meer nodig gehad. Dat bespaart ons ruim €7000,- per jaar. En dat is nog maar een heel klein stukje van ons machinepark.”

“Als je je onderhoud goed doet en bijhoudt in McMain, kun je zien wanneer je schades krijgt en storingen voorkomen.”

Landjuweel in de toekomst

“In eerste instantie volgen we altijd de onderhoudsinstructies van de leverancier van de machines op. Toch heeft de onderhoudssoftware van McMain ons kritischer leren kijken naar ons onderhoud. Op den duur zijn we in McMain gaan kijken naar de Mean Time Between Failures. Daardoor zagen we dat we bepaald onderhoud heel vaak doen terwijl dat helemaal niet nodig is.” Hierin verdiepen Edze en zijn team zich, om te kijken of de onderhoudsinterval kan worden opgerekt op basis van de data in McMain. “Op den duur gaan we zelfs over op uren-interval. Dat we daadwerkelijk kunnen berekenen wanneer we wat aan onderhoud moeten doen omdat er anders storingen of schade ontstaat. Als machines of onderdelen daadwerkelijk kapot gaan, hebben we daar heel veel gevolgschade van.”

Ultiem streven

Door het zorgvuldig plannen en monitoren van het onderhoud hoopt Edze met zijn team weer een stukje dichter bij de ultieme doelstelling te komen: met zo weinig mogelijk onderhoud, zoveel mogelijk storingen voorkomen. Op de vraag hoe ver ze daar al mee zijn zegt hij: “We mogen niet klagen!” Landjuweel leert van de data die wordt verzameld in McMain. Op basis van deze inzichten, kunnen nieuwe beslissingen worden genomen. Zo komen ze elke dag dichter bij de de doelstelling. Aan iedereen die twijfelt om over te stappen op McMain wil Edze het volgende meegeven: “Gewoon proberen! Probeer de proefversie, dan merk je vanzelf wat je er allemaal aan hebt.”

Aan de slag met McMain (Online)
Wil je zelf ervaren hoe het is om aan de slag te gaan met onderhoudssoftware? Probeer gratis de trialversie van McMain Online en probeer het zelf uit! Heb je nog vragen, neem dan vrijblijvend contact op via sales@mcmain.nl of 0341 – 750 500