Mogema

“Met McMain krijgen wij overzicht en zetten wij een stap in Industry 4.0”

Bij Mogema in ‘t Harde, tussen Harderwijk en Zwolle, werken ruim 200 techneuten. Mogema maakt onderdeel uit van de Aalbert Advanced Mechatronics Groups, een groep van een viertal bedrijven dat zich primair richt op de semicon en science markt. Eind 2018 begon Mogema met het uitrollen van McMain Software. Nu een paar maanden verder zet Mogema haar eerste stappen met Industry 4.0. Bert Ploeg, Maintenance Manager, vertelt graag over zijn ervaring en toekomstplannen.

De producten van Mogema kenmerken zich door de zeer grote afmetingen van een kleine personenauto en een zeer hoge nauwkeurigheid van micrometers. Deze producten worden middels een speciale procedé in een oven op basis van RGA, gereinigd. Als laatste wordt alles in een zeer schone cleanroom (ISO7) afgemonteerd. Onderhoud van de machines spelen een belangrijke rol. Doordat de organisatie bleef groeien werd besloten dat er een systeem nodig was om het onderhoud digitaal bij te houden en te registreren. In november 2018 begon Bert Ploeg aan het uitrollen van McMain Software binnen Mogema. 

Slag maken in de professionalisering

“Toen ik begon bij Mogema”, begon Bert Ploeg zijn verhaal, “was mijn functie er nog niet. Wel was er was er binnen de organisatie behoefte om het onderhoud in de toekomst te borgen en structureel op te zetten. De laatste jaren is de productiecapaciteit in een breed scala van machines en installaties enorm gegroeid. De leverperformance van Mogema is daardoor meer en meer afhankelijk geworden van de beschikbaarheid van het machinepark. Omdat Mogema zo groeit was er behoefte om een slag in de professionalisering van het onderhoud aan te schaffen. Voorheen werd er gewerkt in een Excelsheet en een softwareprogramma zou dat vervangen.”

“McMain is een gebruiksvriendelijk, eenvoudig systeem dat makkelijk is uit te breiden.”

Een gebruiksvriendelijk en eenvoudig onderhoudssysteem

“Het belangrijkste voor mij is dat de monteurs en de operators met het systeem kunnen en vooral willen werken. Ik heb gekeken naar een gebruiksvriendelijk, eenvoudig systeem dat makkelijk is uit te breiden en McMain voldoet aan deze eis. Ik had drie partijen naast elkaar, maar ik heb de keuze af laten hangen van de gebruikers die het systeem moeten vullen. Zij hebben er de hele dag mee te maken terwijl het voor mij een managementsysteem is want ik wil de parameters hebben. De eer was aan de monteurs en operators om de keuze te maken met welke software wij gaan werken.”

Gedreven en betrokken met de klant

“De gebruikers laten kiezen is onderdeel van mijn strategie want het helpt mij enorm. Mijn enige doel is om het systeem te laten werken en daarvoor heb ik de hulp nodig van de gebruikers. Ik sta achter McMain, maar de keuze ligt bij de gebruikers. Voor het onderhoudssysteem heb ik een plan van eisen opgesteld: wat wil ik hebben en wat niet. Wat kan het systeem en wat kan het niet. Een belangrijke eis hierbij was de gebruiksvriendelijkheid. McMain is een gebruiksvriendelijk systeem dat vergeleken met anderen minder gecompliceerd is.” Even denkt hij na, “en ik zou zeggen dat het team achter het product een hechte club die gedreven en betrokken is met de klant.”

“Samen met McMain en Factory4Future zetten wij de eerste stappen in Industry 4.0 door het plaatsen van sensoren en het uitlezen van deze data.”

Overzicht creëren en onderhoudsmodellen opzetten

“Wij maken sinds november gebruik van McMain en tot op heden heeft het opgeleverd dat ik een overzicht heb van alle assets en dat ik het storingsverloop kan bijhouden en preventief onderhoudsmodellen op kan zetten. Ik kan keuringen en wettelijke keuringen borgen voor degene die daar belang bij hebben. En het levert mij een overzicht op per week wat er gebeurd is en wat er nodig is om het voorkomen voortaan. Ik denk dat de gebruiksvriendelijkheid van het systeem de basis is van succes.”

“Ik zie ook dat het helpt dat er één iemand continu met het systeem bezig is. Je ziet dat het gaat leven onder de mensen en dat ze er mee gaan werken. Waar ze het eerst moeilijk vonden beginnen ze nu langzaamaan het voordeel ervan in te zien. De gebruikers waren ook te spreken over de trainingen waarbij ze stap voor stap door de software heen gingen. Waar ik zelf nog heel erg geïnteresseerd in ben is hoe je alle data verwerkt en verweeft tot een plan. Dus eigenlijk nog een stap verder met het systeem. Zo gaan we met McMain en Factory4Future nu ook industry 4.0 inzetten door het plaatsen van sensoren en de data daarvan uit te lezen.”

Meer weten?
Wil je meer weten over McMain Software of hoe Industry 4.0 kan worden ingezet in jouw organisatie? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op via 0341 – 750 500 of mail naar info@mcmain.nl voor meer informatie. Of zet zelf de eerste stappen met ons e-book ‘In vijf stappen starten met voorspellend onderhoud’.